14:26 / 26.04.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ublažavanje mjera u Europi, talijanski premijer predstavlja plan oporavka

Popuštanje mjera u Europi

Popuštanje mjera u Europi

Foto: Dnevnik / HRT

Potresne snimke borbe s koronavirusom stižu iz Indije u kojoj je zdravstveni sustav doživio potpuni slom. S druge strane čini se da se mnoge europske zemlje suočavaju s vrhuncem trećeg vala pandemije. Širenje zaraze stagnira pa većina njih kreće u kakvo-takvo otvaranje.

Broj zaraženih u posljednja 24 sata popeo se na 352.991, dok prenapučene bolnice u Delhiju i drugdje odbijaju pacijente nakon što im je ponestalo zaliha medicinskog kisika i kreveta.

- Trenutno su bolnice u ekstremno kriznoj situaciji, rekao je glasnogovornik bolnice Sir Ginga Ram u glavnom gradu New Delhiju.

Talijanski premijer Draghi predstavlja plan oporavka 

Talijanski premijer Mario Draghi predstavit će parlamentu plan oporavka koji financira Europska unija, dok se u zemlji djelomično ponovno otvaraju restorani, kina i kazališta, nakon što su se mjesecima izmjenjivala stroga zatvaranja i neznatna popuštanja mjera. Velika većina dvadesetak regija sada je označena žuto. Barovima i restoranima dopušteno je goste posluživati na terasama, ali i navečer, prvi put nakon šest mjeseci, premda je još na snazi policijski sat koji počinje u 22 sata.


Za publiku se ponovno otvaraju i kina, kazališta te koncertne dvorane, ali uz ograničenje do 50 posto kapaciteta. U razdoblju do 1. srpnja trebali bi se otvoriti i bazeni, teretane i zabavni parkovi.

Draghi je bio pod pritiskom čelnika regija i nekih manifestacija koji su tražili ublažavanje protuepidemijskih mjera.

Premijer je priznao da preuzima "proračunati rizik", dok u Italiji od covida umire u prosjeku 300 osoba na dan, premda se smanjuje broj novozaraženih i primljenih na intenzivnu njegu.

Kampanja cijepljenja dosegla je prosječno 350 tisuća doza na dan, no još postoje velike razlike među regijama.

Italija, prva europska zemlja koja je teško pogođena pandemijom početkom 2020., izgubila je približno milijun radnih mjesta i pretrpjela pad BDP-a od 8,9 posto u prošloj godini.

Portugal popušta mjere

Portugal, koji je donedavno bio europski sinonim za pandemiju, sa sve boljim rezultatima ukida zabrane pa je ipak dopuštena parada u povodu obljetnice Revolucije Karanfila.

- Na ulicama smo brojnih gradova kako bismo proslavili obljetnicu, ali isto tako i prosvjedovali zbog svih zabrana koje nam onemogućavaju slobodu što nam je jamči ustav, kaže Helena Martins, prosvjednica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!