12:36 / 03.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

EK ublažava mjere za putovanja

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Foto: John Thys / REUTERS

Europska komisija preporučila je da se dopusti ulazak u Europsku uniju bez dodatnih restrikcija inozemnim državljanima koji su u potpunosti cijepljeni protiv bolesti  COVID-19, a stižu iz država s povoljnom epidemiološkom situacijom. EU trenutno dopušta ulazak u turističke i druge neesencijalne svrhe državljanima sedam zemalja, a novom preporukom Komisije taj će se popis proširiti.

Europska komisija predlaže dopuštanje ulaska u EU za neesencijalne razloge ne samo za sve osobe koje stižu iz država s dobrim epidemiološkim situacijama, nego i za one koji su primili posljednju preporučenu dozu cjepiva koje je odobrio EU, priopćeno je iz Komisije. 


To bi se moglo proširiti i na cjepiva koja su na listi za hitnu upotrebu Svjetske zdravstvene organizacije. 


Dodatno, Komisija predlaže podizanje granice vezane uz broj novih slučajeva zaraze koji se koristi za odlučivanje o listi država iz kojih se dopuštaju putovanja, dodaje se u priopćenju.


Kako bi ograničila uvoz novih varijanti koronavirusa, Komisija predlaže i 'ručnu kočnicu' koja bi omogućila brzo uvođenje ograničavanja putovanja u slučaju da se u nekim državama zdravstvena situacija pogorša.


Članice EU-a o svom pristanku na prijedlog Komisije razgovarat će u utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!