20:20 / 23.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

EMA će za nekoliko tjedana odlučiti o odobrenju Merckove tablete

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Merck & Co Inc / Handout via REUTERS

Europsko regulatorno tijelo priopćilo je u utorak da će za nekoliko tjedana donijeti odluku o zahtjevu za stavljanje na europsko tržište Merckova lijeka protiv COVID-a molnupiravira u obliku tableta koji se prodaje pod nazivom Lagevrio.

"EMA je počela ocjenu zahtjeva za odobrenje distribucije za oralni antivirusni lijek Lagevrio (molnupiravir)", navodi Europska agencija za lijekove (EMA) u priopćenju.


"EMA će ocijeniti korist i rizik Lagevrija u kratkom roku i mogla bi donijeti mišljenje za nekoliko tjedana ako su predočeni podatci dovoljno pouzdani i potpuni u dokazivanju djelotvornosti, neškodljivosti i kvalitete lijeka", dodala je.


Dok se Europa bori s novim valom epidemije, europsko regulatorno tijelo je u petak odobrilo primjenu u hitnim slučajevima, što znači prije službenog odobrenja unutar EU-a, Merckove tablete protiv COVID-a i počelo je ispitivanje za slično odobrenje Pfizerove tablete.


Oba ova lijeka se s nestrpljenjem očekuju jer su istraživanja pokazala da smanjuju rizik hospitalizacije i smrti kod rizičnih pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!