19:46 / 23.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

EMA: Koristi AstraZenece rastu s dobi

EMA: Koristi AstraZenece rastu s dobi

EMA: Koristi AstraZenece rastu s dobi

Foto: Yves Herman / REUTERS

Europska agencija za lijekove (EMA) rekla je u petak nakon nove studije da koristi cjepiva AstraZenece protiv COVID-a rastu s dobi i ponovila da koristi općenito nadmašuju rizik, kao što su rijetki slučajevi krvnih ugrušaka.

Korištenje AstraZenecina cjepiva obustavljeno je u većem broju zemalja Europske unije zbog rijetkih slučajeva tromboze koji su se dogodili. Danska to cjepivo više ne upotrebljava.

Europska komisija zatražila je od EMA-e da provede novu studiju nakon što je više zemalja EU-a izrazilo zabrinutost i odlučilo ograničiti korištenje tog cjepiva na starije osobe.

Studija pokazuje "da koristi cjepiva rastu s dobi", objavio je europski regulator u priopćenju.

- Koristi Vaxzevrije (ime cjepiva AstraZenece) nadmašuju rizike kod odraslih svih dobnih skupina, dodala je EMA.

Rijetki slučajevi krvnih ugrušaka dogodili su se kod jedne osobe na 100.000 cijepljenih, dodaje europski regulator.

- Vaxzevria je učinkovita u prevenciji hospitalizacija, intenzivne njege i smrti od COVID-a Najčešće su nuspojave općenito lakše ili umjerene i stanje se poboljšava kroz nekoliko dana, dodaje EMA.

Unatoč izvješćima prema kojima su slučajevi krvnih ugrušaka češći kod žena, EMA je rekla da nema "dovoljno dostupnih podataka na razini EU-a" kojima bi potkrijepila sumnju da su rizici vezani uz spol.

Kada se radi o AstraZeneci, 287 slučajeva zabilježeno je u svijetu, od kojih 142 u EU-u zajedno s Islandom, Norveškom i Lihtenštajnom, prema EMI. Njihov najveći dio prijavljen je kod žena ispod 60 godina.

Što se tiče Pfizer-BioNTecha, prijavljeno je 25 slučajeva krvnih ugrušaka, 8 kod Johnson & Johnsona i 5 kod Moderne, pokazuju podaci EMA-e od utorka.

AstraZeneca i Johnson & Johnson, dva cjepiva protiv COVID-a proizvedena istom tehnologijom, pod sumnjom su da mogu uzrokovati rijetke slučajeve krvnih ugrušaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!