Europska komisija odobrila američko cjepivo Novavax

20.12.2021.

14:43

Autor: V.K./HRT/Hina

Novavax

Novavax

Foto: Dado Ruvic / REUTERS/

Europska regulatorna agencija za lijekove EMA objavila je da je dala zeleno svjetlo za odobravanje novog cjepiva protiv koronavirusa američke farmaceutske kuće Novavax. Odmah ga je odobrila i Europska komisija. 


- S pet odobrenih cjepiva, EU ima raznolik portfelj, koji se temelji i na novim tehnologijama kao što je mRNA i klasičnim poput Novavaxova koje se temelji na proteinima, objavila je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Cjepivo se sada može distribuirati u državama članicama EU-a koje su ga kupile, a isporuke bi trebale početi u siječnju.

Novavax je cjepivo na bazi proteina. Sadrži sitne čestice koje se sastoje od laboratorijski proizvedene verzije šiljatog proteina Sars-CoV-2, virusa koji uzrokuje bolest COVID 19. Pripravci Pfizer/BioNTech i Moderna su cjepiva s RNK za prijenos podataka, dok su AstraZeneca i Johnson&Johnson's vektorska cjepiva.

Novavax sa sjedištem u Marylandu podnio je zahtjev za odobrenje u EU u studenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!