Stigao lijek protiv koronavirusa; u Hrvatskoj 367 novooboljelih, preminule 62 osobe

20.12.2021.

08:05

Autor: HRT/IMS/D.D.

Omikron varijanta sve rasprostranjenija

Omikron varijanta sve rasprostranjenija

Foto: Ivica Galovic, Aly Song, Sanjin Strukic / PIXSELL/REUTERS

U posljednja 24 sata zabilježeno je 367 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19.570. Na bolničkom je liječenju 2178 pacijenata, od kojih 268 na respiratoru. Preminule su 62 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 675.730 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 12.043 preminule, ukupno se oporavilo 644.117 osoba od toga 3.341 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 19.890 osoba.

Do danas su ukupno testirane 3.647.762 osobe, od toga 2.208 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 19.12.2021. utrošeno je 4.548.649 doza cjepiva, a cijepljeno je 55,27% ukupnog stanovništva, odnosno 65,87% odraslog stanovništva. Na dan 19.12.2021. utrošeno je 6.575 doza cjepiva, a od toga je 535 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 19.12.2021. 2.242.791 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.090.818 osoba ( 1.905.158 osoba cijepljeno s dvije doze te 185.660 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 61,59% odraslog stanovništva.

 

Broj novozaraženih u županijama: Splitsko-dalmatinska (17), Grad Zagreb (141), Zagrebačka (33), Zadarska (4), Osječko-baranjska (25), Dubrovačko-neretvanska (4), Šibensko-kninska (3), Brodsko-posavska (32), Primorsko-goranska (10), Krapinsko-zagorska (6), Vukovarsko-srijemska (2), Međimurska (0), Varaždinska (42), Istarska (11), Bjelovarsko-bilogorska (4), Karlovačka (2), Požeško-slavonska (0), Ličko-senjska (0), Koprivničko-križevačka (5), Sisačko-moslavačka (5) i Virovitičko-podravska (21).

Stigao lijek protiv koronavirusa

U Hrvatsku je stiglo 1800 doza lijeka protiv koronavirusa u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Lijek se nalazi u centralnom skladištu tvrtke proizvođača. Slijedi pregledavanje papirologije, potom puštanje lijeka u promet. U bolničku primjenu ide u roku od 48 sati.

- Stiže lijek Ronapreve koji je kombinacija dvaju mononukleonskih antitijela. Funkcionira tako da se antitijela vežu za šiljasti protein virusa i na taj način sprječavaju ulazak virusa u stanice. Lijek je namijenjen osobama koje su oboljele od bolesti COVID-19, nemaju još uvijek teški oblik, dakle ne zahtijevaju terapiju kisikom, ali imaju određena stanja koja bi mogla uzrokovati progresiju bolesti u teški oblik COVID-a, rekla je Tihana Šlezak, epidemiologinja iz HALMED-a.

Lijek će se primjenjivati intravenski ili injekcijama potkožno i mora se primjenjivati unutar zdravstvenih ustanova jer osoba koja ga prima mora cijelo vrijeme biti pod nadzorom liječnika.

- U kliničkim ispitivanjima su promatrali dvije skupine pacijenata, od kojih je jedna primala Ronapreve, a druga placebo, i skupina koja je primala Ronapreve, kod njih je zabilježeno smanjenje rizika od hospitalizacije i i smanjenje rizika od smrtnog ishoda unutar 29 dana od primjene lijeka, dodala je Šlezak.

Interes za "booster" dozu

Većina hrvatskih građana koja je posljednjih dana došla na cijepljenje, došla je po "booster" dozu.

- U subotu je npr. bilo 22 tisuće cijepljenih osoba i od toga je više od 14 tisuća primilo "booster" dozu, oko 6 i pol tisuća primilo je drugu dozu, a samo 2 tisuće prvu dozu. U svakom je slučaju interes za cijepljenje posljednjih tjedana visok i raste i sve više osoba prima i tu "booster" dozu, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja iz HZJZ-a.


- Problem omikrona je što sve podatke koje možemo skupiti, skupljamo iz Južnoafričke Republike, gdje imamo totalno drugačiju raspodjelu populacije. Puno je mlađa populacija u odnosu na Europu, manje je kroničnih bolesti, to je populacija koja je izložena i drugim virusima, drugim parazitima, čija je imunost drugačija u odnosu na našu, tako da te podatke ne možemo nikada prenijeti jedan na jedan, objasnio je Marijo Parčina, epidemiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu, za HTV-ovu emisiju "Studio 4".

Europska komisija objavila je tablicu s podacima o broju cijepljenih građana u zemljama EU-a u odnosu na ukupan broj stanovnika te podatke o onima koji su primili dodatnu, tzv. booster dozu, prema stanju na dan 10. prosinca. Iz grafičkog prikaza vidljivo je da se Hrvatska nalazi na začelju prema oba kriterija.

Ustavni sud u utorak će na redovitom stručnom sastanku odlučivati o ocjeni ustavnosti odluke o uspostavi digitalnog sustava COVID potvrda i uvođenju COVID potvrda kod prijma pacijenata u bolnicama te obveznom testiranju u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi.

Moderna Inc. objavila je u ponedjeljak da se doza kojom se pojačava djelovanje cjepiva, tzv. booster doza, u laboratoriju pokazala zaštitom protiv omikrona i zato će postojeće Modernino cjepivo biti na "prvoj crti obrane protiv" te brzo šireće varijante covida-19.

Postrožuju se epidemiološke mjere diljem Europe

Zbog omikron-varijante koronavirusa postrožuju se epidemiološke mjere diljem Europe. U Nizozemskoj, koja je prva u Europi ponovno uvela "lockdown" na nacionalnoj razini, sve su škole zatvorene tjedan dana uoči Božića i neće se otvarati prije 9. siječnja. Kućanstva tijekom blagdana ne smiju primati više od dva gosta. Za pristup zatvorenim javnim prostorima u Švicarskoj je od danas potrebna COVID potvrda.

Velika Britanija ima više od 90 tisuća novozaraženih, a procjenjuje se da je u Londonu najmanje 80 posto novih slučajeva zaraze izazvano omikron-varijantom. Stadion Wembley pretvoren je u centar za masovno cijepljenje.

Zbog velikog porasta broja novozaraženih u New Yorku razmišljaju o otkazivanju tradicionalnog dočeka Nove godine na Times Squareu. Vodeći američki stručnjaci upozoravaju da će se putovanjima tijekom blagdana proširiti omikron-varijanta, čak i među cijepljenima.


- Nema sumnje da omikron-varijanta ima iznimnu sposobnost širenja i prijenosa zaraze. Ona sada hara svijetom. Kad pogledate samo u SAD-u - neke su regije počele s malim brojem pozitivnih koji su bili u karanteni, a sada se broj pozitivnih među ljudima u karanteni popeo na 30 ili 40, ponegdje već i na 50 posto, rekao je Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u SAD-u.

video thumb

U Bruxellesu su se tijekom prosvjeda protiv COVID potvrda i obveznog cijepljenja za zdravstvene djelatnike prosvjednici sukobili s policijom. Kako bi ih rastjerala, policija je upotrijebila suzavac. Sve je počelo kao miran prosvjed na kojem su se, prema procjenama policije, okupile tisuće, a prema procjenama organizatora deseci tisuća ljudi.

- Smatramo da su COVID potvrde diskriminirajuće. Svatko mora biti slobodan odlučiti hoće li se cijepiti ili neće. Do sada se pokazalo da cjepiva imaju i nuspojave koje su štetne za zdravlje, rekao je prosvjednik.


video thumb

Australske vlasti ustvrdile su u ponedjeljak kako se treba odmaknuti od straha od koronavirusa te, unatoč gotovo rekordnom rastu broja novih slučajeva zaraze, odbacile pozive da se uvede obveza nošenja maske i ograniči broj posjetitelja u zatvorenim prostorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!