EMA odobrila Pfizerovo cjepivo

21.12.2020.

15:16

Autor: I.Z./HRT

default error photo
To je značajn korak naprijed u borbi protiv ove krize. Ovo je povijesno znanstveno postignuće. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti, rečeno je na press konferenciji.
Europska agencija za lijekove (EMA) danas je odobrila prvo cjepivo protiv Covida-19 u Europskoj uniji, koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech, što znači da će Europa moći početi s cijepljenjem u roku od tjedan dana. ➡️ Interpol očekuje porast kriminala tijekom isporuka cjepiva ➡️ Koronavirus - najnovije informacije ➡️ Postojeća cjepiva učinkovita protiv novog soja

Laboratoriji BioNTech i Pfizer priopćili su da su "spremni" dopremiti svoje cjepivo protiv covida-19 zemljama Europske unije, pošto ga je u ponedjeljak odobrila Europska agencija za lijekove.

Članice Europske unije, uključujući Njemačku, Austriju i Italiju, rekle su da planiraju početi cijepiti 27. prosinca dok Europa pokušava sustići Sjedinjene Države i Britaniju gdje je cijepljenje počelo ranije ovoga mjeseca. Očekuje se da bi prve doze države članice trebale dobiti u subotu, a u nedjelju bi već započelo cijepljenje u nekim članicama, u drugima 28. i 29. prosinca.

Nakon Pfizerova i BioNTechova cjepiva, sljedeće koje je na redu je ono koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju tog cjepiva odlučivati 6. siječnja.

Predsjednica EMA Emer Cooke rekla je kako će i dalje nastaviti kontrolirati podatke o cjepivu kako bi bili sigurni da je cijepivo zaista sigurno i u praksi.


- Znanstveni odbor EMA-e odobrio je cjepivo Pfizera za upotrebu u Europi za starije od 16 godina. To otvara put cijepljenju u EU  uz pravila o sigurnosti i temelji se na črstim znanstvenim temeljima i okviru za praćenje i kontrolu cjepiva. To je značajn korak naprijed u borbi protiv ove krize. Ovo je povijesno znanstveno postignuće. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.


- Dugujemo građanima transparentnost tako da se mogu odlučiti na primanje cjepiva na temelju konkretnih podataka, rečeno je.

- Ovo još uvijek nije trenutak preokreta u pandemiji, trebat će vremena da se većina građana EU zaštiti od zaraze koronavirusom. Sad znamo puno više o virusu nego prije 9 mjeseci, čak i više nego prije tri mjeseca, ali zasad nema dokaza da cjepivo neće djelovati protiv novih sojeva koronavirusa. No, i dalje treba prati ruke i nositi maske, cjepivo nije "srebrni metak" koji će odjednom riješiti problem pandemije, naglasili su na tiskovnoj konferenciji.

Ursula von der Leyen: Očekujem odluku Europske komisije do večeras

Nakon što je EMA dala zeleno svjetlo za cjepivo, završni je korak odobrenje koje daje Europska komisija.

- Djelovat ćemo brzo. Očekujem odluku Europske komisije do večeras, napisala je na Twitteru predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Ona je već najavila bi početak cijepljenja mogao uslijediti u razdoblju od 27. do 29. prosinca. Pripreme za uvođenje cjepiva na teritorij EU uslijedile su u trenutku kada širenje novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji dovodi do kaosa u cijeloj regiji jer europske države uoči božićnih blagdana prekidaju prometne veze i trgovinu s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Dužnosnici EMA-e ustvrdili su na konferenciji za novinare kako je vrlo vjerojatno da će cjepivo biti učinkovito i protiv novih sojeva koronavirusa. Pandemija je do sada prouzročila smrt 470 tisuća Europljana a u zimskim se mjesecima ubrzano širi ostavljajući razorni učinak na gospodarstvo. Brojne su države uvele dodatne restrikcije za kućanstva nastojeći kontrolirati širenje zaraze i sačuvati od kolapsa sustav zdravstvene zaštite.

Kao pomoć su angažirani studenti medicine, umirovljeni liječnici te vojnici a oni bi trebali pomoći u provedbi kampanje cijepljenja čiji su razmjeri bez presedana. Fazni pristup cijepljenju podrazumijeva kako su određeni prioriteti a među prvima koji trebaju primiti cjepiva su članovi medicinskog osoblja i štićenici domova za starije osobe. Veći dio stanovništva, prema sadašnjim procjenama, na cijepljenje ne može računati prije kraja ožujka.

Cilj je Europske unije cijepiti barem 70 posto stanovnika njezinih država članica koje imaju 450 milijuna ljudi. Švicarska je odobrenje za cijepljenje njenih stanovnika starijih od 16 godina dala u subotu.

Dopuštenje za uporabu Pfizerova cjepiva u EU, koje je dala EMA, rezultat je testiranja koja se ubrzano provode od 6. listopada a koja obično traju najmanje sedam mjeseci, uvjetne je naravi i vrijedi godinu dana a po isteku tog roka uz dodatne provjere može biti produženo na razdoblje od pet godina a potom i izdano bez roka ograničenja.

Ravnatelj HAJMED-a: Koristi cjepiva nadmašuju eventualne rizike

Siniša Tomić
, ravnatelj HALMED-a, poručio je kako je to potvrda da svi građani RH mogu biti sigurni da će im biti dostupno djelotvorno cjepivo čije koristi nadmašuju eventualne rizike.

- Naši ocjenitelji iz HALMED-a sudjelovali su kao članovi EMA-inih znanstvenih povjerenstava i radnih skupina u ovome postupku od samog početka te dali svoj stručni doprinos u provedenoj ocjeni. Nakon što se cjepivo nađe u prometu, nastavit ćemo intenzivno pratiti učinkovitost i sigurnost njegove primjene zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i drugim nadležnim regulatornim tijelima u Europskoj uniji, poručio je Tomić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!