EMA: Porast broja teških slučajeva bolesti i hospitaliziranih, posebno kod necijepljenih

18.11.2021.

21:20

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Europa mora "premostiti razliku" između cijepljenih i necijepljenih protiv COVID-a kako bi se zaustavio četvrti val epidemije, priopćilo je u četvrtak europsko regulatorno tijelo, jer necijepljeni uzrokuju porast broja hospitaliziranih.

- Svjedoci smo prekomjernog broja slučajeva - pa i teškog oblika bolesti, hospitalizacija i prijema na odjele intenzivne skrbi, napose kod necijepljenih, rekao je na tiskovnoj konferenciji Marco Cavaleri, voditelj za strategiju cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA).


Dok se kontinent bori s novim valom pandemije, stopa procijepljenosti u nekim zemljama članicama je "neprihvatljivo niska (...), pa i među rizičnima starijim od 50 godina", istaknuo je Cavaleri.


- Moramo premostiti tu razliku i paziti da se što više ljudi cijepi, upozorio je.


Talijan je podsjetio da ne postoji "100 posto djelotvorno cjepivo", što znači da zemlje moraju poduzeti dodatne mjere kako bi usporile kolanje virusa tijekom zime.


Niz zemalja je donio ili planira donijeti mjere kojima će obuhvatiti necijepljene. Austrija je ovih dana uvela karantenu za sve koji nisu primili cjepivo protiv COVID-a. Slične mjere mogla bi objaviti Njemačka, a na njih se spremaju i Češka, Slovačka i Grčka.


Usto se ulažu napori kako bi se potaknulo cijepljenje i pronašli novi lijekovi.


Promatrajući porast broja slučajeva među djecom, EMA planira već idućeg tjedna donijeti odluku o eventualnom odobrenju Pfizer-BioNTechova cjepiva za djecu od 5 do 11 godina.


"S obzirom na kritičnu situaciju u mnogim zemljama članicama", regulator će ispitati novi Pfizerov lijek protiv COVID-a u tabletama kojega prvi rezultati "obećavaju".


To bi EMA-i trebalo omogućiti da izda zemljama stručne preporuke kako bi se njime mogle koristiti i prije službenog odobrenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!