19:57 / 18.11.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik HTV/HRT/D.S./Hina

Sve teža situacija u brojnim europskim zemljama

Policijski službenici u Austriji provjeravaju status cijepljenja

Policijski službenici u Austriji provjeravaju status cijepljenja

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Zbog velikog broja novozaraženih mnoge europske zemlje ponovno uvode strože mjere. Zastupnici njemačkog Bundestaga odobrili su nove mjere za zaustavljanje epidemije. Svi zaposleni morat će imati potvrdu o cijepljenju ili da su preboljeli COVID ili negativan test na virus ako žele zadržati radno mjesto i koristiti se javnim prijevozom. 

Drugu godinu zaredom jedan od najvećih božićnih sajmova u Njemačkoj, onaj u Münchenu, neće biti održan. Vlasnicima štandova jučer je rečeno da je tako odlučeno zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji. 


- U ponedjeljak je rečeno da nam je dopušteno postaviti štandove. Sada ih moramo rastaviti i snositi sve troškove. Njih nam nitko neće nadoknaditi, kaže vlasnik štanda Helmut Berger.


Prvi put od početka pandemije u Njemačkoj je u danu zabilježeno više od 65 tisuća novih slučajeva zaraze. Čelnik Instituta Robert Koch upozorava da će idućih tjedana umrijeti više od 400 onih koji su jučer bili pozitivni na COVID. 


Njemački parlament jutros je, nakon burne rasprave, prihvatio Zakon o zaštiti od zaraze. Bude li sutra prihvaćen u Bundesratu, Nijemci će na posao ili u javni prijevoz samo ako su cijepljeni, imaju negativan test ili su preboljeli COVID. 


- Još će se ljudi zaraziti i razboljeti, mnogi od njih teško. To me zabrinjava i jasno ću reći: U kriznoj smo situaciji, posebice bolnice. Moramo reagirati odmah, odlučno i zajedno, naglasila je zastupnica stranke Zelenih Katrin Göring-Eckardt.


Prema njemačkim medijima, Saska, koja ima najnižu stopu cijepljenih u zemlji i najvišu stopu zaraze, razmatra uvođenje dodatnih restriktivnih mjera. 


Nove mjere i u drugim europskim zemljama


Austrija danas ima više od 15 tisuća novozaraženih, najviše dosad. U Salzburgu ih je bilo 1700, a u Gornjoj Austriji, regiji čiji je glavni grad Linz, 1600. Obje regije imaju najnižu procijepljenost u zemlji. 


Guverner Gornje Austrije Thomas Stelzer kaže da će, ako sutra ne bude odlučeno da se zatvara cijela zemlja, Gornja Austrija i Salzburg od početka idućeg tjedna uvest potpuni lockdown.


Wilfried Haslauer, guverner Salzburga, navodi kako je zatvaranje samo kratkoročna mjera kako bi se smanjio pritisak na bolnice.

Te mjere bi se trebale ukinuti oko Božića, rekao je Haslauer u četvrtak, nakon objave regionalnih čelnika. 


Moramo ponuditi i perspektivu: ovo je šansa da budemo otvoreni prije Božića, rekao je Haslauer, pa pozvao stanovnike na cijepljenje. 


Dvije regije imaju najviši broj zaraženih u državi, a bolnice su gotovo potpuno pune. Zbog toga nemamo alternativu nego uvesti ovo zatvaranje, kazao je Haslauer na konferenciji za medije u Salzburgu. 


Karantena za necijepljene stanovnike već je na snazi na razini cijele države od ponedjeljka. Bilo kakve dodatne mjere na nacionalnoj razini raspravit će se tijekom razgovora između federalne vlade i regija u petak. 


Prema novim mjerama u dvije regije, samo će trgovine i ljekarne ostati otvorene. Kafići, restorani i klubovi se zatvaraju, a škole prelaze na online nastavu. Stanovnici će svoje domove moći napustiti samo zbog neodgodivog posla ili iz medicinskih razloga, kako bi vježbali ili išli na posao. 


U Slovačkoj od ponedjeljka pa iduća tri tjedna samo potpuno cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirusnu bolest mogu u restorane, trgovačke centre, trgovine s neprehrambenim namirnicama, na sportske aktivnosti i javna događanja. 


Nove mjere uvode i Češka i Belgija.


Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Zbog nedovoljnog broja cijepljenih, ublažavanja preventivnih mjera i širenja zaraznijeg delta-soja virusa pred Europom je teška zima! 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!