15:38 / 26.02.2021.

Autor: HRT/Hina

EMA preporučila Regeneronov koktel antitijela protiv COVID-a

default error photo

Europska agencija za lijekove kazala je u petak da se koktel antitijela koji je razvila farmaceutska tvrtka Regeneron može koristiti u liječenju od COVID-a kod pacijenata koji ne trebaju kisik, a izloženi su visokom riziku od razvijanja teškog oblika bolesti.

EMA-ina preporuka sada može biti smjernica europskim zemljama za moguće korištenje kombinacije casirivimaba i imdevimaba prije nego što lijek bude službeno odobren, navodi EMA.

Taj eksperimentalni lijek odobren je za korištenje u kriznim situacijama u SAD-u u studenom i dobio ga je bivši američki predsjednik Donald Trump dok je bio bolestan.

Lijek se daje intravenozno, a riječ je o umjetno proizvedenim antitijelima koja ljudsko tijelo proizvodi kako bi se borilo protiv infekcija.

- Kad je riječ o sigurnosti, većina prijavljenih nuspojava je blaga ili umjerena, no zapažene su reakcije povezane s infuzijom (uključujući alergije reakcije) i treba ih pratiti, navodi EMA.

Europska agencija za lijekove provodi postupnu ocjenu dokumentacije za taj lijek i ona će biti temelj za njezinu preporuku za uvjetno odobrenje lijeka. Razmatra također lijekove s antitijelima koje su razvili Eli Lilly i Celltrion.

Regeneron je u četvrtak objavio da je neovisno povjerenstvo utvrdilo da njihov lijek ima "očitu kliničku učinkovitost" u smanjenju stopa hospitalizacije i smrtnosti pacijenata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!