18:22 / 06.09.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

EMA proučava podatke o trećoj dozi Pfizerova cjepiva

EMA proučava podatke o trećoj dozi Pfizera

EMA proučava podatke o trećoj dozi Pfizera

Foto: Arnd Wiegmann / REUTERS

Europska regulatorna agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak je rekla da procjenjuje informacije o trećoj dozi cjepiva Pfizer/BioNTecha, koja bi se davala osobama starijima od 16 godina šest mjeseci nakon druge doze.

Pfizer/BioNTech podnio je zahtjev EMA-i koja je rekla da će provesti brzu procjenu podataka, s time da se ishod očekuje "za nekoliko tjedana."


U petak je Moderna, sa sjedištem u SAD-u, rekla da je tražila od EMA-e uvjetno odobrenje 'booster' doze svoga cjepiva. I Modernino i Pfizerovo cjepivo u dvije doze temelje se na tehnologiji mRNA.


EMA je u ponedjeljak rekla da se bavi i procjenom podataka o korištenju dodatne doze cjepiva mRNA kod ljudi sa slabim imunitetom. Ishod te procjene bit će pravodobno objavljen, rečeno je.


Prošli tjedan Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je da nema hitne potrebe za 'booster' dozama cjepiva protiv COVID-a za potpuno cijepljene osobe.


SAD se, međutim, priprema na cijepljenje dodatnim dozama, nakon što je glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci u nedjelju rekao da će dužnosnici najvjerojatnije dobiti zeleno svjetlo za treću dozu Pfizerova cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!