19:26 / 08.07.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

EP: Pandemija nije donijela zdravstvenu krizu nego samo naglasila

Sjedište Europske agencije za lijekove u Amsterdamu

Sjedište Europske agencije za lijekove u Amsterdamu

Foto: Utrecht Robin/ABACA / PIXSELL

Zdravstvena kriza u EU, koja uključuje nestašicu lijekova i medicinske opreme, nije se pojavila s pandemijom, već ih je ona naglasila, izjavio je španjolski zastupnik Nicolás González Casares u Europskom parlamentu (EP). 

EP je s 582 glasa za, 22 protiv i 86 suzdržanih usvojio uredbu o jačanju uloge Europske agencije za lijekove (EMA) u pripravnosti i upravljanju krizama u području lijekova i medicinskih proizvoda.

Cilj uredbe je ojačati EMU kako bi mogla pružiti koordinirani odgovor na razini EU-a za nadolazeće zdravstvene krize nadgledanjem i ublažavanjem rizika od nestašice lijekova i medicinskih proizvoda te pružanjem znanstvenih savjeta o lijekovima koji mogu imati potencijal za liječenje.

Jačanjem agencije trebalo bi doći i do dodatnog koordiniranja studija za praćenje učinkovitosti i sigurnosti cjepiva te koordiniranja kliničkih ispitivanja.

Izvjestitelj o uredbi Nicolás González Casares rekao je da, iako možemo govoriti o uspjehu kampanje cijepljenja, ne smijemo zaboraviti probleme koji su se pojavili na početku pandemije, poput ograničenje izvoza medicinske opreme, zatvorenih granica i brojnih apela za pomoć.

- Nije pandemija pokrenula krizu u zdravstvu, ona ju je samo naglasila. Godinama smo proživljavali mjere štednje i rezove u sustavu javnog zdravstva, nismo imali jedinstvenu javno-zdravstvenu politiku na razini EU i sada se trebamo s time suočiti i reagirati, istaknuo je.

Uredbu je nazvao koordiniranim sustavom od izuzetne važnosti za EMA-u te naglasio da se mora osnažiti preventivna dimenziju, da je važan jedinstveni pristup zdravlju ako dođe do novih izazova, zajednička pravila i preporuke za pacijente, te da treba provoditi puno više sankcija za proizvođače lijekova koji ne ispunjavaju obveze iz ugovora.

Europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je da se posljednjih 19 mjeseci EMA susrela s nečim za što nije bila spremna jer se nije djelovalo proaktivno već se samo pokušalo reagirati na pandemiju.

- Ova je uredba stoga kolektivni odgovor i jedan od najboljih načina da se pripremimo za daljnje krize kojih će nažalost sigurno biti, izjavila je.

Hrvatski eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) osvrnuo se na hrvatski slučaj u kojem se "u javnosti vrti istih pet stručnjaka povezanih s vladajućim HDZ-om".

- A ako se javi stručnjak koji se s njima ne slaže, poput Krešimira Pavelića, bivšeg dekana Medicinskog fakulteta u Puli, on se cenzurira i proglašava teoretičarem zavjere, rekao je.

Dodao je da se u zemljama s velikom procijepljenošću, poput Izraela, ponovno povećava broj slučajeva zaraze i zatražio da znanstvenici to objasne, jer "narod EU-a mora biti informiran, a ne manipuliran".

Nezavisni eurozastupnik Mislav Kolakušić smatra da je EMA ugrozila milijune života svojih građana jer je odobrila farmaceutske proizvode bez neovisnih studija.

- Nekritički su prihvaćene tvrdnje proizvođača cjepiva iz kojih proizlazi da 98 % cijepljenih ljudi nije oboljelo od korone, a kod onih koji su primili placebo ta brojka iznosi 97,5 %, mi dakle tu govorimo o samo 0,5 % učinkovitosti cjepiva, zaključio je.

HDZ-ov zastupnik Tomislav Sokol smatra da se Europska unija treba bolje koordinirati i pripremiti za nove zdravstvene krize.

- Svi se sjećamo različitih prošlogodišnjih odgovora na pandemiju na nacionalnoj razini, zatvaranja granica, odbijanja pomoći u vrijeme potražnje za medicinskim materijalom i to nam se više ne smije dogodi. Iz ove pandemije EU je zasigurno izvukla pouke, a jedan je rezultat i ova uredba, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!