13:36 / 20.11.2019.

Autor: S.M./Hina/HRT

EPP u Zagrebu neće odlučivati o Orbanu

Foto: Antonio Bronic/REUTERS

Foto: Antonio Bronic/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoro.
Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu u Zagrebu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda.

Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoro.

- Grupa mudraca radi na izvješću, pretpostavljam da će biti gotovo prilično skoro i nakon toga razmotrit ćemo koji je status Fidesza, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

EPP je u ožujku suspendirao Fidesz na neodređeno vrijeme zbog "prljave" kampanje usmjerene na konzervativnog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera. U gotovo deset godina na vlasti, Orban se često razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Bruxellesa, a kritiziran je i zbog nastojanja da kontrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!