Erlić: Pred Hrvatskom 25 milijardi eura europskih sredstava

25.04.2023.

13:41

Autor: M.M./HRT/Hina

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić poručio je u utorak na radionici o natječajima iz EU programskog razdoblja 2021. - 2027. da pred Hrvatskom nije nikad bilo više europskih sredstava, čak 25 milijardi eura, koje treba kanalizirati prema svim dijelovima države.

- Mi smo danas puno iskusniji nego što smo bili prije 10-15 godina po pitanju europskih fondova. Iskoristili smo svoju prvu punu financijsku perspektivu 10 godina od ulaska u Europsku uniju, nema područja da nije realiziran neki projekt kroz europske fondove, rekao je Erlić.

Ministar je ustvrdio da je hrvatski BDP danas veći za pet posto nego što bi bio da nema europskih fondova i da se Hrvatska približila europskom prosjeku u svim aspektima.

Predstoji nam desetljeće da Hrvatska dostigne standard najrazvijenijih europskih zemalja, s obzirom da se više od 70 posto svih javnih investicija realizira iz europskih fondova, što dovoljno govori koliko je to važno pogonsko gorivo za razvoj Hrvatske.

- Samo iz kapitalnog operativnog programa Konkurentnost i kohezija realizirano je 8400 projekata, odnosno 7000 je dovršeno, a još nešto više od 1000 je u realizaciji, naglasio je Erlić.

Posebno je pohvalio Istru za povlačenje sredstava, jer je u toj županiji realiziran niz projekata u vrijednosti od 420 milijuna eura, od toga na području Pule 90 milijuna eura za različita područja, od kulturne i prirodne baštine do energetske učinkovitosti.

Erlić je najavio kako će se dobar dio od 25 milijardi eura usmjeriti prema zelenim politikama i digitalizaciji jer je to politika EU-a u kontekstu energetskih kriza u Europi i svijetu.

- Za brdsko-planinska područja izdvojit ćemo 470 milijuna eura, a poseban financijski mehanizam od 150 milijuna eura imamo za otoke. Na taj način sredstva kanaliziramo prema svim krajevima Hrvatske, poručio je.

Istarski župan Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo realizacijom brojnih projekata preko europskih fondova ustvrdivši kako Hrvatska ima veliku priliku i treba iskoristiti velike mogućnosti koje joj se pružaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!