11:12 / 20.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Erumpirao vulkan na kanarskom otoku La Palma

Erumpirao vulkan na kanarskom otoku Las Palmas

Erumpirao vulkan na kanarskom otoku Las Palmas

Foto: Borja Suarez / REUTERS

Erumpirao je vulkan na kanarskom otoku La Palma. Nakon snažne erupcije potoci lave slijevali su se niz njegove padine ugrožavajući naselja u nacionalnom parku Cumbre Vieja, zbog čega su vlasti odlučile evakuirati stanovnike južnog dijela otoka, njih više od 5000. Kipuća lava rastopila je dijelove lokalnih cesta i napravila veliku štetu na obrađenim poljima. Španjolski premijer obećao je brzu pomoć pogođenom području.

Desetljećima je vulkan Cumbre Vieja na kanarskom otoku La Palmi mirovao. Njegovu buđenju prethodio je tjedan u kojem je zabilježeno više od 22 tisuće potresa. Jučer oko 15 sati vulkan je izbacio lavu nekoliko stotina metara u zrak, koja se kreće prema moru brzinom od oko 700 metara na sat i uništava sve što joj je na putu. 

Iako se lava slijeva uglavnom nenaseljenim područjima, uništeno je stotinjak kuća. Na otoku s oko 80 tisuća stanovnika, žrtava i ozlijeđenih zasad nema. Evakuirano je oko 5 tisuća ljudi, među njima i stotine turista.

- Ne znam kako bih to objasnio. Bilo je zaista veoma moćno doživjeti takvu iznenadnu eksploziju. Bio je oglašen narančasti alarm, zemlja je podrhtavala, ali nismo očekivali da će biti tako iznenadno, rekao je jedan stanovnik otoka.

- Ovo je bilo vrlo stresno, pogotovo za starije. Ali i za moju generaciju koja nije to doživjela. U ovim trenucima moramo se podržavati. Zato su moji roditelji došli k nama, a ne u prihvatni centar, dodao je drugi stanovnik.


video thumb

Znanstvenici kažu kako vjerujuju da su pod zemljom milijuni kubičnih metara magme koji moraju izaći te da bi lava mogla istjecati tjednima ili mjesecima.

Malo tko od prestrašenih turista mogao bi se složiti sa španjolskom ministricom turizma koja erupciju vulkana naziva prekrasnom predstavom. 


Španjolski premijer obećao brzu pomoć nakon erupcije vulkana na La Palmi

Španjolski premijer Pedro Sanchez obećao je brzu pomoć svima pogođenima vulkanskom erupcijom na kanarskom otoku La Palmi. Građanima je poručio da mogu biti sigurni, jer država ima dovoljno resursa i osoblja na raspolaganju. Španjolski je premijer otkazao put u SAD te je posjetio otok.

La Palma se nalazi na krajnjem sjeverozapadu Kanara, otočja u Atlantskom oceanu uz sjeverozapadnu obalu Afrike. Otok je udaljen 85 kilometara od najbližeg većeg otoka Tenerifa, koji je iznimno popularno turističko odredište, i 57 kilometara od La gomere. Najmlađi od Kanarskih otoka doživio je vulkansku erupciju 1971. Na La Palmi nema masovnog turizma, za razliku od poznatijih kanarskih otoka poput Gran Canarije, Fuerteventura, Lanzarotea i Tenerifa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!