19:25 / 07.09.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Estonci ne znaju za čekanje u redovima

Digitalizacija

Digitalizacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U estonskom gradu Tallinnu već se četvrtu godinu zaredom organizira summit koji je okupio političke čelnike, IT stručnjake i gospodarstvenike. Estonija nije bez razloga domaćin skupa. Ta je zemlja svjetski lider u području uspostave novih standarda u digitalizaciji javne uprave.

Transformacija estonskog društva počela je inicijativom u obrazovanju prije više od dva desetljeća kad se Estonija obvezala da će za svaku učionicu osigurati računala. Do 2000. svaka je škola bila internetska. Te godine slobodan pristup internetu ugrađen je u estonski ustav kao temeljno ljudsko pravo.

Danas se internetom koristi više od 90 posto stanovnika Estonije. Putem interneta moguće je čak i glasovati, a to je pravo na prošlim izborima  iskoristilo 47 posto građana koji su izašli na izbore.

O tome koliko je u Estoniji rasprostranjeno korištenje online javnih usluga najbolje govori podatak da je čak 99 posto ljudi tim putem predalo svoju poreznu prijavu. Za potpisivanje dokumenata ovdje ne morate čekati u redu, uveden je digitalni potpis, a njegovim uvođenjem vlada godišnje uštedi oko 2 posto novca iz proračuna. 

No ne štedi se samo novac. Zahvaljujući online uslugama prošle godine ušteđeno je 1400 godina rada koje bi za obavljanje istog posla bile potrebne jednom državnom službeniku. Sljedeći je korak uvođenje sustava umjetne inteligencije, a takav sustav u estonskom zavodu za zapošljavanje već se pokazao učinkovitijim u pronalaženju posla za korisnike od samih zaposlenika zavoda, rekao je Gordan Žvanović, javljajući se za središnji Dnevnik HTV-a.

Nema čekanja u redovima

Stanovnici Estonije više ne znaju za čekanje u redovima. Umjesto na šalteru, sve obavljaju mobitelom ili računalom.

- 99% javnih usluga dostupno je putem interneta. Jedino što ne možete učiniti na taj način je vjenčati se ili rastati, rekao je Florian Marcus, savjetnik za digitalnu transformaciju Centra e-Estonija.

Već četvrtu godinu zaredom u Tallinnu se održava digitalni summit. Ove su godine u fokusu izgradnja digitalne infrastrukture i pouzdana povezivost.

- Digitalizacija javne uprave globalno je sazrela do te mjere da je sada mnogo lakše ostvariti prekograničnu suradnju. Moramo promicati otvorenost, dijeliti znanja i kapacitete, smatra estonska premijerka Kaja Kallas.

Ulaganje u povezivost i poticanje digitalne revolucije predstavljeni su kao geostrateški plan Europe, očuvanje konkurentnosti u odnosu na brzorastuća gospodarstva poput Kine i Brazila.

- Digitalni je sektor jedan od najbrže rastućih. On stvara radna mjesta i potiče gospodarski rast. Na tržišta donosi nove proizvode i usluge te oslobađa puni potencijal inovacije, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Hrvatska zasad kaska za europskim liderima na području digitalizacije, a cilj nam je doći u društvo vodećih zemalja do 2030.

- Ono što smo detektirali kao izazove koje Hrvatska treba rješavati su područja interoperabilnosti, razvoja elektroničkih usluga i stvaranja takva okruženja koje će hrvatsko gospodarstvo dovesti u puno konkurentniju poziciju, navodi Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Da bi se u procesu digitalizacije zadobilo povjerenje građana i poduzetnika spremnih na ulaganje, potrebno je osigurati transparentnost i zaštitu podataka. Naglasak je tijekom summita, stoga, bio i na cybersigurnosti i prevenciji sve učestalijih hakerskih napada.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!