EU bi mogao suspendirati sporazum o pojednostavljenju viza s Rusijom

29.08.2022.

15:12

Autor: T.V./HRT/Hina

Zaoštravanje uvjeta za izdavanje viza ruskim građanima

Zaoštravanje uvjeta za izdavanje viza ruskim građanima

Foto: - / Shutterstock

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a koji će se u utorak i srijedu sastati na neformalnom sastanku u Pragu, razgovarat će o zaoštravanju uvjeta za izdavanje viza ruskim građanima i započeti raspravu o široj zabrani turističkih viza o čemu zasad nema suglasnosti.

Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva britanska novinska agencija Reuters, ministri bi mogli postići načelni dogovor o suspenziji sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza s Rusijom što bi značilo da bi Rusi za vize plaćali 80 eura umjesto sadašnjih 35 eura. Suspenzija bi također značila sporiji postupak izdavanja viza.

Rezultat neformalnog ministarskog sastanka vjerojatno neće biti sporazum o proširenju sankcija uključivanjem viza. Ali, suspenzija sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza bit će prvi korak i mi ćemo razgovarati o tome kako uključiti vize u sankcije, rekao je diplomat na kojeg se poziva Reuters.

Češka, koja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a, prestala je izdavati vize Rusima i zauzima se zabranu vizu za ruske turiste na razina EU-a, a u tome ima snažnu podršku baltičkih država. Međutim, Njemačka i još neke zemlje tome se protive tvrdeći da bi to moglo biti protiv pravila EU-a te da bi se time zatvorio izlaz za ruske disidente.

Rusi uglavnom ulaze na teritorij EU-a preko kopnenih granica pet susjednih zemalja, budući da su izravni letovi iz Rusije i EU-a suspendirani nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!