EU će financirati nabavu oružja za ukrajinsku vojsku

27.02.2022.

13:49

Autor: P.F./Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: SolidMaks / Shutterstock

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da će predložiti europsku financijsku pomoć Ukrajini za nabavu oružja i goriva.

Predložit ću ministrima vanjskih poslova EU-a korištenje Europskog mirovnog mehanizma za dvije mjere hitne pomoći. Cilj tih mjera je financiranje opskrbe ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske koja se žestokim otporom bori protiv ruskih osvajača te osigurati hitne potrebe u ostalim materijalima, poput goriva i medicinskih potrepština, izjavio je Josep Borrell, koji je za nedjelju navečer sazvao izvanredni virtualni sastanak šefova diplomacija država članica EU-a.

Europskim mirovni mehanizam je izvanproračunski instrument koji omogućava Europskoj uniji da hitno djeluje za potporu globalnom miru i sigurnosti kroz pomoć koja ima vojne i obrambene implikacije.

Taj prijedlog slijedio je nakon izravnog zahtjeva ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe.

Ministri će na virtualnom sastanku razgovarati o oštrijim sankcijama koje je u subotu najavilo više država i Europska komisija.

Te mjere uključuju isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT-a te sprečavanje ruske središnje banke da se koristi svojim međunarodnim rezervama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!