Gojan: Strahuje se da će Lavov biti cilj ruskih napada

27.02.2022.

12:37

Autor: Dnevnik/Elizabeta Gojan/HRT/I.B./P.F.

Elizabeta Gojan javila se iz Lavova

Elizabeta Gojan javila se iz Lavova

Foto: HRT / HTV

Zračne uzbune odjekuju diljem Ukrajine. Čuju se i sve zapadnije u gradovima koji su u blizini granice s Poljskom. U Ivano-Frankivsku i Lavovu sinoć su se oglasile sirene i građani su zbog ruskih aviona završili u skloništima. U Lavovu je, 80-ak kilometara od Poljske, i ekipa HTV-a. Reporterka Elizabeta Gojan opisala je kakva je bila noć te kakvo je sada stanje.


- Sada je trenutačno mirno, nisu se oglasile sirene jutros u Lavovu. No sve je veće uvjerenje da će ruske snage napasti Lavov jer je Kremlj naredio svojoj vojsci da krene u napad na Ukrajinu sa svih strana. Sada raste strah da bi Rusija mogla početi s neselektivnim raspoređivanjem vojske na područjima nastanjenim civilima. Prema trenutačno dostupnim podacima UN-a, 64 civila su poginula, više od 200 ih je ranjeno, stotine kuća su oštećene ili uništene, srušeni su mostovi, oštećene ceste, neke zajednice su potpuno odsječene od civilizacije, ne mogu uopće nabavljati ni osnovne namirnice za život, izvijestila je u podnevnom Dnevniku iz Lavova HTV-a-ova reporterka Elizabeta Gojan.

- Grad Ivano-Frankivsk, udaljen 130 km od Lavova, noćas su nekoliko puta nadlijetali borbeni ruski zrakoplovi. Stanovnici su proveli noć u skloništima. Dakle, relativan mir koji vlada ovdje u Lavovu mogao bi uskoro prestati. A time i uloga Lavova kao grada oaze mira i transfera desetaka tisuća Ukrajinaca koji bježe od ruskih napada iz ostalih dijelova zemlje. Gradske se vlasti pripremaju za najgori scenarij. Dakle, padne li Kijev, ruske bi snage mogle krenuti prema zapadu i prijeći rijeku Dnjepar, koja je prirodna granica između istoka i zapada Ukrajine, i početi s invazijom na zapad zemlje. Lavov je preplavljen glasinama o ruskim špijunima i saboterima koji označavaju zgrade kako bi preusmjerili napade iz topništva i iz zraka. Ponavljaju se slike koje smo vidjeli svih ovih dana otkad je počela ruska invazija. Golemi su redovi pred bankomatima u kojima ponestaje novca, u trgovinama nema hrane, u hotelima nema smještaja. Gradske ceste zakrčene su automobilima, kombijima, autobusima, naglasila je Gojan.

- Taksisti su počeli naplaćivati goleme iznose za prijevoz do granice s Poljskom koja je odavde udaljena 80 km. Kolone vozila sve su veće, više od 10 km. Procjenjuje se da za izlaz iz Ukrajine u Poljsku sada treba 40 sati, a to znači dva dana na hladnoći u noći u vozilima. U gradskoj vijećnici u Lavovu volonteri odgovaraju na tisuće telefonskih poziva o lokacijama graničnih prijelaza preko kojih Ukrajinci mogu napustiti zemlju. Oformljeno je 260 prostora za smještaj koji se nalaze u školama i teretanama, no strahuje se da će tog prostora uskoro nestati.

- Oko grada i cijele regije Lavov postavljene su kontrolne točke na kojima policija i pripadnici teritorijalne obrane kontroliraju sve koji ulaze. I ovdje su se pojavile informacije da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao u Lavov. Lavov bi trebao postati sjedište ukrajinskih vlasti, bude li Kijev slučajno pao. No naravno to je demantirano. No potvrđeno je da je ukrajinska strana odbila pregovarati s Rusima koji su stigli u Bjelorusiju. Ukrajina neće pregovarati o miru iz zemlje koje je napada, poručuje predsjednik Zelenski, istaknula je Gojan.

Zapadne države procjenjuju da je stanje u Lavovu izrazito opasno. Stoga povlače svoje diplomatsko osoblje koje je početkom mjeseca stiglo iz Kijeva, kazala je Gojan. Nakon SAD-a i Izraela svoje diplomatsko osoblje u Poljsku povukle su i Češka, Švedska, Norveška i Nizozemska. Poljska osigurava poseban vlak za prijevoz ranjenika prema bolnicama u Varšavi, a francuska vlada najavljuje slanje zaliha goriva u Ukrajinu kao i oružja, rekla je te dodala da se u regiji po jednom vozilu može uzeti samo 20 litara goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!