EK predložio da Ukrajina dobije kandidatski status za članstvo u EU-u

10:34 / 17.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Von der Leyen je izjavu dala odjevena u boje ukrajinske zastave

Von der Leyen je izjavu dala odjevena u boje ukrajinske zastave

Foto: Yves Herman / REUTERS

Europska komisija, koja nikad do sada nije takvom brzinom objavila mišljenje o nekoj kandidaturi za članstvo, preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista se perspektiva nudi Gruziji uz dodatne uvjete.

- Ukrajina, Moldavija i Gruzija dijele snažne i legitimne težnje za pridruživanje Europskoj uniji. Danas im šaljemo jasan signal potpore za njihove težnje, iako se su suočene s izazovnim okolnostima, izjavila je na konferenciji za novinare predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prigodno odjevena u ukrajinske boje, žutu i plavu.

Ovo je doista povijesni dan za narod Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Potvrđujemo da oni pripadaju Europskoj uniji kada dođe vrijeme za to. Sada su na potezu države članice EU-a, dodala je von der Leyen.

Komisija je objavila mišljenja o kandidaturi triju zemalja dan nakon povijesnog posjeta čelnika Njemačke, Francuske i Italije, kojima se pridružio i rumunjski predsjednik. Oni su u četvrtak u Kijevu potvrdili da podupiru članstvo Ukrajine u EU-u kad ispuni uvjete za to. O preporukama Komisije sljedeći tjedan razgovarat će čelnici država članica na svom samitu 23. i 24. lipnja.

- Ukrajina je jasno pokazala težnju da postane članica i odlučnost da prihvati europske vrijednosti i standarde, rekla je von der Leyen novinarima u Bruxellesu. 

Von der Leyen je na konferenciji za medije rekla da su Ukrajinci spremni umrijeti za europsku perspektivu.


- Želimo da žive s nama u europskom snu, dodala je.


- To, naravno, podrazumijeva da će zemlja provesti niz daljnjih važnih reformi, poručila je.

Preporuka i za Moldaviju, ne i za Gruziju


Europska komisija preporučila je državama članicama da i Moldaviji dodijele status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te da Gruziji ponude "perspektivu" da jednoga dana postane članica Unije.


Moldavija ima "solidnu osnovu koja jamči stabilnost njezinih institucija, demokracije, pravne države, ljudskih prava" i "postignut je napredak kako bi se osiguralo dobro poslovno ozračje", ali "još treba provesti nužne gospodarske reforme", priopćila je Komisija.


"Pod uvjetom da čelnici te zemlje zadrže taj smjer, mislimo da ta zemlja ima potencijal da ispuni uvjete" za kandidaturu, rekla je von der Leyen novinarima.


Gruzija bi s druge strane trebala čekati da dobije status kandidata, Komisija "preporuča da se Gruziji ponudi perspektiva da postane članicom Europske unije":


- Status kandidata trebao bi joj biti dodijeljen kada riješi određen broj prioriteta, navodi Komisija, smatrajući da su "potrebne nove reforme kako bi se poboljšalo funkcioniranje gospodarstva" u toj zemlji. 


- To je golem korak naprijed za Gruziju... vrata su širom otvorena, rekla je Von der Leyen. 


- Na Gruziji je da ubrza reforme i napreduje prema tim otvorenim vratima.


Ukrajina je predala zahtjev za članstvom u EU-u potkraj veljače, a Gruzija i Moldavija u ožujku.

Proces će trajati godinama

Za dobivanje kandidatskog statusa potrebna je suglasnost svih država članica. Konsenzus se traži u svim koracima u procesu pristupanja od dodjele kandidatskog statusa, za početak pregovora, otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja itd. a na kraju pristupni ugovor mora biti ratificiran u svim državama članicama.

Stoga je posve sigurno da će proces pristupanja tih triju zemalja trajati godinama. Istodobno, u jugoistočnoj Europi još su dvije zemlje koje nemaju kandidatski status, BiH i Kosovo. iako je zemljama zapadnog Balkana europska perspektiva obećana još 2003. godine. 


Komisija je koristila različite formulacije u ocjenama spremnosti za kandidatski status triju zemalja. Tako je, primjerice Ukrajina dobro napredovala u pogledu stabilnosti institucija, Moldavija ima solidne temelje za dostizanje stabilnosti institucija, a Gruzija ima temelje za to, bez navođenja pridjeva solidne.

Komisija je u svom mišljenju utvrdila da je Ukrajina dobro napredovala u pogledu stabilnosti institucija koje jamče demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava te poštovanje i zaštitu manjina, da ima dobre makroekonomske pokazatelje i financijsku stabilnost. Istodobno, treba nastaviti ambiciozne strukturne gospodarske reforme. Komisija također ocjenjuje da se Ukrajina približila elementima europske pravne stečevine u mnogim područjima.


Na temelju toga, Komisija preporučuje da se Ukrajini dade perspektiva da postane članicom EU-a. Treba joj dodijeliti kandidatski status, podrazumijevajući da Ukrajina treba poduzeti korake u brojnim područjima, zaključuje Komisija.


Što se Moldavije tiče, Komisija je zaključila da zemlja ima solidne temelje za dostizanje stabilnosti institucija koje jamče demokraciju, vladavinu pravu, ljudska prava te prava i zaštitu manjina. Makroekonomske politike su razumno zdrave, napredak je postignut u jačanju financijskog sektora i poslovnog okruženja, ali preostalo je provesti ključne gospodarske reforme. Moldavija je također postavila solidnu osnovu za daljnje usklađivanje s europskom pravnom stečevinom.


EK ocjenjuje da je Gruzija dostigla dobar stupanj makroekonomske stabilnosti te da ima zdrave pokazatelje ekonomske politike i povoljno poslovno okruženje, ali da su potrebne daljnje reforme kako bi se poboljšalo funkcioniranje tržišnog gospodarstva. Gruzija je uspostavila solidne temelje za daljnje usklađivanje s europskom pravnom stečevinom, drži Komisija.

Nikad brže doneseno mišljenje

Nikada u povijesti Europske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je šire potpore Europe službenom Kijevu u otporu agresoru. 


Paris, Berlin i Rim izjasnili su se za to da se Ukrajini "odmah" dodijeli status službenog kandidata, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u Kijevu kamo je stigao uz njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija.


Kijev je kandidaturu podnio nakon početka ruske agresije 24. veljače i od tada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne prestaje pozivati EU da dokaže "da riječi Bruxellesa o pripadnosti ukrajinskog naroda europskoj obitelji nisu isprazne". 


- Ukrajina je spremna raditi na tome da postane punopravna članica Unije, rekao je Zelenski.


No taj je proces dugotrajan i zemlja kandidatkinja treba ispuniti niz političkih i ekonomskih kriterija (demokracija, pravna država, zaštita manjina, održivo tržišno gospodarstvo) i ugraditi u svoje zakonodavstvo europsko pravo.


Njemački kancelar rekao je za TV ZDF tijekom posjeta Kijevu da bi proces mogao jako dugo trajati, ali da je važno pružiti Ukrajincima nadu, prenosi u petak agencija dpa.


Scholz nije želio nagađati koliko bi to moglo trajati, no rekao je: "Ali je vrijedno - i to je poruka".


Ukrajina je s EU-om sklopila sporazum o pridruživanju koji je na snazi od rujna 2017.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je Ukrajinu dvaput posjetila od početka agresije, izjavila je prije da su vlasti te zemlje učinile mnogo da bi mogle podnijeti kandidaturu, no da je pred njom još golem posao, napose u borbi protiv korupcije i poštovanju pravne države.


Korupcija je u Ukrajini endemska: u izvješću za 2021. nevladina organizacija Transparency International svrstala je Ukrajinu na 122. mjesto od 180. To je ipak bolje nego 2014. kada je bila na 142. mjestu, ali i daleko od svojih susjeda koje već jesu članice EU-a, primjerice Bugarske koja je na 78. mjestu i k tomu je najlošija po korupciji.


Kako pronaći jedinstvo


- Za Komisiju ovo je vrlo osjetljivo pitanje jer ne smije od Ukrajine zahtijevati manje od drugih kandidata kojima je u prošlosti dala povoljno mišljenje. Da bi bila vjerodostojna, mora održati visoke standarde, ocijenio je Sébastien Maillard iz Instituta Jacques Delors.


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović upravo je u četvrtak signalizirao na temu Ukrajine da on to podržava, ali je i upozorio da ne smijemo zaboraviti na BiH. "Što nas sprječava da za BiH učinimo isto, neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju", rekao je.


Mišljenje Europske komisije poslužit će kao osnova za samit čelnika EU-a 23. i 24. lipnja u Bruxellesu.


Treba učiniti sve da bude jedinstveno mišljenje o kandidaturi Ukrajine i Moldavije, rekao je Scholz, a rezerve su izrazile Danska i Nizozemska. 


Dodjela kandidatskog statusa početak je dugog procesa u kojem Komisija uspostavlja pretpristupnu strategiju, program podrške za provedbu potrebnih reformi za integraciju, uz financijsku pomoć.


Otvaranje pregovora opet moraju odobriti dvadesetsedmorica. 


Pet zemalja već ima službeni status kandidata: Turska od 1999., a proces je danas zamrznut; Makedonija od 2005., Crna Gora od 2010., Srbija od 2012. te Albanija od 2014.


Pregovori još nisu otvoreni sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 


Macron, koji je također upozorio da bi pregovori mogli trajati desetljećima, predložio je osnivanje europske političke zajednice koja bi prihvatila zemlje aspirantice, no takva je inicijativa u Ukrajini dočekana s nepovjerenjem. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!