Milanović: Hrvatska daje podršku naporima Makedonije da počne pregovore s EU-om

11:38 / 17.06.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/B.A./HRT

Drugi dan Prespanskog foruma u Ohridu

Drugi dan Prespanskog foruma u Ohridu

Foto: HTV / HRT

Drugog dana Prespanskog foruma u Ohridu hrvatski predsjednik Zoran Milanović održao je radni sastanak sa svojim makedonskim domaćinom Stevom Pendarovskim. Još jednom ponovio je da Hrvatska daje podršku naporima Makedonije da napokon, nakon 17 godina, počne pregovore s Europskom unijom. Sada je u tome koči bugarska blokada zbog spora oko povijesnih, identitetskih i jezičnih pitanja.

- Te 2018. ispisivala se novija balkanska povijest, ali cijena koju je ova zemlja morala platiti zbog dugogodišnjeg grčkog veta bila je promjena imena iz Makedonija u Sjeverna Makedonija. Bila je to ulaznica za NATO kad već nije za Europsku uniju kojoj se Makedonija već 17 godina ne približava, toliko je naime u briselskoj čekaonici zbog višegodišnjih neopravdanih veta najbližih susjeda. Sada su u potanju Bugari, iz Ohrida se u središnji Dnevnik javio novinar HTV-a Dragan Nikolić.

- Danas se na jedno od panela okupio impozantan broj specijalnih izaslanika za zapadni Balkan, najjačih zapadnih sila. Svi su oni rekli kako ovaj dio Europe, zapadni Balkan, ne smije postati sigurnosni problem Starog kontinenta zbog niza neriješenih političkih sporova koji prijete europskoj perspektivi pojedinih država zapadnog Balkana. Veliki je broj takvih sporova, najbitniji je onaj između Srbije i Kosova, javlja Nikolić.

- Još jednom je napomenuto kako je stabilna BiH nužnost i kako svi dionici koji sudjeluju u ovim promijenjenim geopolitičkim okolnostima i novoj sigurnosnoj arhitekturi jugoistočne Europe moraju to imati kao prioritet, rekao je Nikolić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da bi, ako Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, taj status trebala dobiti i Bosna i Hercegovina. Milanović je to rekao u Ohridu, gdje se održava drugi dan Prespa foruma o budućnosti zemalja zapadnog Balkana. Hrvatski predsjednik održao je radni sastanak s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, nakon čega je govorio o europskim aspiracijama te zemlje, ali i Ukrajine i BiH.

- Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava, po mogućnosti, da bi mogla ući u EU i uopće razgovarati s EU-om, onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike, treba biti da se, ukoliko Ukrajina dobije status kandidata, čemu se ne protivim - naprotiv - da ga dobije i BiH, rekao je predsjednik.


Europska komisija danas iznosi prvo mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini, koja je kandidaturu podnijela nakon početka ruske agresije 24. veljače.


Milanović je rekao da je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine.


- Bilo bi dobro da mi svatko tko se protivi tome objasni zašto je protiv. Tu govorim o Bruxellesu, takozvanom. Što se tiče nas, hrvatske politike i Hrvata, tu apriorno očekujem da to bude nulta točka politike i da Vlada i njezini predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini i kada se ta odluka bude donosila, da kategorički uvjetuju da ga dobije i BiH, rekao je Milanović, dodajući da nema nijednog razloga da, ako to dobije Ukrajina, ne dobije i BiH.


- Ukrajina kandidat - u redu. Dug je put. BiH mora biti kandidat istog dana, poručio je.

"Dobiješ status kandidata i onda 20 godina ništa"

Milanović je rekao da primjer Sjeverne Makedonije i još jedne ili dviju država pokazuje što znači status kandidata i što to u stvarnosti predstavlja.


- Dobiješ status kandidata i onda 20 godina ništa. I u tom svjetlu treba gledati ili možemo gledati ovo što se sada - izgleda, sudeći prema jučerašnjem posjetu Kijevu trojice predstavnika velikih sila - nudi Ukrajini, dakle, status kandidata, rekao je predsjednik.


Dodao je da je to ipak neka nada, ali i da Sjeverna Makedonija s tom nadom živi već predugo te da ga čudi što ga nije izgubila.


- Postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da se naprosto odmaknu, da shvate da ih se vuče za nos, rekao je Milanović.


- Na Bugarima je da odluče, da vide kamo to sve zajedno vodi i njih i Makedonce. Da Makedonija konačno počne pregovore. To, kao što znamo, traje, rekao je Milanović.

- Formalno smo u sporu s Bugarskom. Ja, međutim, mislim da su naši bugarski prijatelji u sporu s istinom i realnošću. Ne bih htio zloporabiti ovu geopolitičku situaciju nastalu nakon ruske invazije na Ukrajinu, tvrditi da se Sjeverna Makedonija zbog toga mora približiti Europi i početi pregovore. Mora to zbog svih ostvarenih reformi i svega što smo dosad učinili, ne samo u posljednje četiri godine, od potpisivanja Prespanskog sporazuma, rekao je Stevo Pendarovski, predsjednik Republike Sjeverne Makedonije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!