20:47 / 22.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Dogovor o sankcijama za pojedince odgovorne za slučaj Navaljni

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Ministri vanjskih poslova država članica postigli su u ponedjeljak politički dogovor o uvođenju sankcija odgovornima za zatvaranje i osudu ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.


Sankcije bi trebale biti uvedene u ožujku protiv osoba odgovornih za zatvaranje i osudu Navaljnog. Nakon povratka iz Njemačke u Rusiju prošli mjesec Navaljni je uhićen i osuđen, što je izazvalo prosvjede diljem Rusije, a vlasti su reagirale uhićenjima prosvjednika.

- S puno toga nismo zadovoljni u vezi s onim što se događa u slučaju Navaljni, ali, s druge strane, važno je voditi strateški dijalog. To je tzv. dvotračni pristup koji znači s jedne strane sankcije, a s druge ostavljanje otvorenima komunikacijskih kanala s Rusijom, izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Zemlje članice nisu jedinstvene kad je riječ o Rusiji. Istočne članice i baltičke zemlje traže vrlo oštar pristup prema Moskvi, s druge strane su Italija, Grčka i Cipar, koji su vrlo popustljivi prema Rusiji, a ostale članice negdje su u sredini između ta dva pristupa.

Upitan kojem je stajalištu Hrvatska bliže, ministar Grlić Radman odgovorio je da nije riječ o tome kome smo bliži.

- Hrvatska pridonosi konstruktivnoj raspravi i daje svoj prilog kada govorimo o odnosima s Rusijom. U svakom slučaju provodimo europsku politiku i sve ono što zajednički zaključimo. Na Rusiju treba gledati kao na bitnog partnera u područjima od zajedničkog interesa, poput borbe protiv klimatskih promjena, borbe protiv pandemije, terorizma itd., rekao je Grlić Radman.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će EU prvi put primijeniti novi okvir za sankcije protiv kršitelja ljudskih prava, koji je uspostavljen u prosincu prošle godine po uzoru na američki zakon Magnicki. Taj okvir omogućava sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba za kršenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!