12:42 / 05.02.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Borrell traži oslobađanje Navaljnog; Lavrov kaže da je EU nepouzdan partner

Josep Borrell i Sergej Lavrov

Josep Borrell i Sergej Lavrov

Foto: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / Reuters

Na dan kada je u dugo iščekivani posjet Moskvi stigao visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, Rusija je protjerala trojicu diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske zbog sudjelovanja na nedavnim prosvjedima u Moskvi i Sankt Peterburgu protiv uhićenja oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, što su odmah osudili Angela Merkel i Emmanuel Macron.Josep Borrell
, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i zataražio od Moskve da oslobodi oštrog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Navaljni je prošli tjedan zatvoren na gotovo tri godine zatvore zbog kršenja uvjetne kazne, u slučaju koji je Zapad osudio i koji je potaknuo razgovore o sankcijama.

- Gospodinu Lavrovu izrazio sam duboku zabrinutost EU-a i ponovio naš apel da se Navaljnog pusti na slobodu te da se pokrene neovisna istraga o njegovu trovanju. Unija potpuno poštuje ruski suverenitet i odgovornost Rusije u ispunjavanju međunarodnih obveza, ali smatra da su pitanja poput vladavine prava, ljudskih prava, civilnog društva i političkih sloboda temelji naše zajedničke budućnosti, rekao je Borrell na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Lavrovom.

Osvrnuo se i na odnose Rusije i Europske unije.

- Zadnjih godina naš je odnos obilježen temeljnim razlikama i nedostatkom povjerenja, istaknuo je.

Lavrov je kazao da Rusija smatra EU "nepouzdanim partnerom". Istaknuo je da se EU sve više ponaša poput SAD-a i nameće jednostrana ograničenja zemljama.

- Razmatranja Europske unije o novim sankcijama Rusiji smatramo unutarnjim pitanjem EU-a. Naviknuli smo se na to da Bruxelles sve više pribjegava jednostranim nelegitimnim ograničenjima. Rusija kroči naprijed uz pretpostavku da je Europska unija u ovom trenutku nepouzdan partner, rekao je Lavrov.

Lavrov je komentirao mogućnost da EU uvede nove sankcije Rusiji zbog tretiranja Navaljnog.

Po njegovim riječima, sankcije su unutarnja stvar EU-a.

Lavrov je upozorio nakon razgovora s najvišim diplomatom Europske unije da bi svako daljnje pogoršanje veza između Bruxellesa i Moskve moglo imati nepredvidive posljedice.

Prvi je ovo posjet šefa europske diplomacije Moskvi nakon četiri godine. Dva najjača igrača u euroazijskom prostoru odavno su izgubila i posljednju trunku međusobnog povjerenja. Unatoč bliskim trgovinskm vezama i energetskoj međuovisnosti, politički odnosi Rusije s Europskom unijom pogoršali su se nakon aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine.  

video thumb

Neprijatelj Kremlja broj 1 danas se pojavio pred moskovskim sudom drugi put ovoga tjedna. U procesu u kojemu je još prošloga ljeta optužen da je uvrijedio veterana Drugog svjetskog rata. I njega i sve koji su se pojavili u spotu koji je pozivao na referendumski prolazak ustavnih reformi i produžetak Putinove vladavine, Aleksej Navaljni je, naime, nazvao izdajicama bez savjesti i korumpiranim marionetama. Bude li osuđen, Navaljni će platiti novčanu kaznu ili će mu biti određen društveno koristan rad.

- Gorjet ćete u paklu jer ste na sud doveli 95-godišnjeg starca, okačili na njega nekoliko medalja i iskoristili ga za održavanje ovog strašnog, odvratnog procesa. On uopće i ne razumije što se događa. Čita s papira, ne čuje nijedno pitanje i nije sposoban odgovarati, rekao je Navaljni.

Poručujući da se Amerika vraća na međunarodnu multilateralnu scenu i ponovno preuzima ulogu globalnog lidera, Navaljnoga se u govoru o vanjskopolitičkim prioritetima svoje administracije dotaknuo i novi stanar Bijele kuće.

- Politički motivirano suđenje Alekseju Navaljnom i ruski napori da uguše slobodu govora i mirnog okupljanja duboko zabrinjavaju i nas i cjelokupnu međunarodnu zajednicu. Navaljni, kao i svi ruski građani, ima svoja prava zajamčena ruskim ustavom. Na udaru je zbog razotkrivanja korupcije, mora biti odmah i bezuvjetno pušten na slobodu, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

- Nažalost, riječ je o vrlo agresivnoj i nekonstruktivnoj retorici. Za nas je neprihvatljiva bilo kakva naznaka ultimatuma. Već smo poručili da se nećemo osvrtati na takve pokroviteljske izjave, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Dok u 11 ruskih vremenskih zona unatoč cičoj zimi vrije, pokušaje pristaša Navaljnog da se lobirajući izbore za potporu međunarodne zajednice Kremlj navodi kao krunski dokaz da doista svi odreda zaslužuju status stranih agenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!