EU dogovorio 11. paket sankcija protiv Rusije

21.06.2023.

17:34

Autor: HRT/D.M./Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: Red Baron / Shutterstock

Države članice EU-a dogovorile su u srijedu 11. paket sankcija protiv Rusije, koji je uglavnom usmjeren na to da spriječi zaobilaženje dosad uvedenih sankcija zbog agresije na Ukrajinu, objavilo je na Twitteru švedsko predsjedništvo.

EU je još ranije uveo zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup europskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da sudjeluju u prekrcavanju ruske nafte s brod na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcioniranih dodana je 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU-u, između ostaloga, i zato što su sudjelovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.

Dogovor pozdravila Ursula von der Leyen

Novi paket s pooštrenim izvoznim ograničenjima i mjerama protiv pravnih osoba koje podržavaju Kremlj zadat će novi udarac Putinovom ratnom stroju, poručila je preko Twittera von der Leyen.


Dogovor o 11. paketu sankcija postignut je razini veleposlanika i sada ga pisanim postupkom moraju potvrditi vlade država članica.

Najnovijim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogle koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru. Produljuje suspenzija dozvola za emitiranje u Europskoj uniji za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

Uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!