Američki bombarderi prvi put na vojnim vježbama u Švedskoj

21.06.2023.

15:24

Autor: HRT/D.M./Hina

Zrakoplov B-1B Lancer, arhivska fotografija

Zrakoplov B-1B Lancer, arhivska fotografija

Foto: Sergej Kohl / Shutterstock

Iako je još uvijek pred vratima NATO-a, u Švedsku su prvi puta u modernoj povijesti doletjela dva američka bombardera koji bi trebali sudjelovati u vojnim vježbama, objavljeno je u srijedu. Dva strateška bombardera B-1B Lancers sletjela su u ponedjeljak u zračnu luku Lule-Kallax na sjeveru zemlje.

- Provodimo zajedničku vježbu mobilizirajući zračne i kopnene snage. U ovim nesigurnim vremenima i u perspektivi ulaska u NATO, jaki partneri su nužni, rekla je glasnogovornica zračnih snaga Louise Levin za AFP, ne navodeći koliko će vježba trajati. 

Švedsko ministarstvo obrane u priopćenju je pozdravilo taj "povijesni događaj". Švedska je prošle godine zatražila prijem u NATO, zajedno s Finskom, ali dvije članice saveza - Turska i Mađarska - još nisu ratificirale njezino članstvo. Finska je u međuvremenu ušla u savez.

Samo zemlje koje su punopravne članice imaju pravo na obranu u skladu s člankom 5 NATO-a koji kaže da je napad na jednu zemlju članicu napad na sve. Zapadni savez, poglavito SAD, rade pritisak na Tursku da raftificira švedsko članstvo. Početkom lipnja, Švedska je rekla da je spremna prihvatiti privremene baze saveza na svom tlu čak i prije punopravnog ulaska u NATO.

- Vlada je odlučila da bi švedske oružane snage mogle provesti pripreme s NATO-om i zemljama NATO-a kako bi omogućile buduće zajedničke operacije, napisao je premijer Ulf Kristersson u zajedničkom članku s ministrom obrane Palom Jonsonom

Kristersson je naglasio da bi prisustvo snaga NATO-a na švedskom tlu bilo odvraćajuće za Rusiju.

U ponedjeljak je švedsko povjerenstvo sastavljeno od političkih dužnosnika svih političkih opcija i stručnjaka ocijenilo da se u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu vojni napad na Švedsku ne može isključiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!