13:06 / 24.02.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

EU i NATO pozvali su Putina da napusti ukrajinski teritorij i da povuče vojsku

Svijet je ujedinjen u osudi ruske invazije

Svijet je ujedinjen u osudi ruske invazije

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Svijet je ujedinjen u osudi ruske invazije koju mnogi smatraju barbarskim napadom kakav u Europi nije viđen još od Drugog svjetskog rata. Europski su čelnici zgroženi, a Unija je danima najavljivala da će u slučaju vojne agresije Rusiji nametnuti najoštrije sankcije u povijesti. HRT-ova dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a kako su Europska unija i NATO reagirali priopćenjem i vrlo su oštro osudili rusku vojnu invaziju na Ukrajinu. Obje organizacije pozvale su predsjednika Putina da napusti ukrajinski teritorij i da povuče vojsku. 

- Europska unija je priopćila da će i dalje pružati političku podršku Ukrajini, a najavljuje se i financijska i humanitarna pomoć. Najavljuju se i nove sankcije, koje je Europska unija odobrila za Rusiju. Stupile su na snagu jučer poslijepodne, ali već danas se najavljuju nove sankcije, koje će biti šire i oštrije i bit će usmjerene na strateške sektore ruskog gospodarstva, naglasila je Paro.

 Glavni tajnik NATO saveza, Jens Stoltenberg, rano jutros, osim osude, sazvao je izvanredan sastanak Vijeća Euroatlantskog saveza na razini veleposlanika, koji su stalno akreditirani u NATO savezu u Bruxellesu.

Danas će se Stoltenberg sastati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, neki čelnici europskih država, primjerice Emmanuel Macron i Boris Johnson, zahtijevaju od Stoltenberga da žurno organizira hitni, izvanredni NATO summit lidera.

Večeras oko 20 sati održat će se izvanredni sastanak europskih lidera 27 država članica Europske unije u Bruxellesu.

Na tom sastanku sudjelovat će i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Osim novih sankcija Rusiji, na dnevnom redu bit će i tema - kako spriječiti da se ratna djelovanja ne prošire izvan granica Ukrajine.

- Kako spriječiti situacije da ne dođe do upotrebe nuklearnog oružja, a zbog toga će biti potrebno održavati otvorene komunikacijske i diplomatske kanale s Moskvom, poručila je Paro. 

- Rano jutros ruske snage izvršile su invaziju na Ukrajinu, slobodnu i suverenu zemlju. U središtu Europe ponovno nevine žene, muškarci i djeca umiru ili strahuju za svoj život. Osuđujemo ovaj barbarski napad i cinične argumente kojima ga opravdavaju. Predsjednik Putin je taj koji vraća rat u Europu. U ovim mračnim satima Europska unija i njezine članice stoje uz Ukrajinu i njezin narod. Suočeni smo s činom agresije bez presedana ruskog čelništva protiv suverene, neovisne zemlje. Cilj Rusije nije samo Donbas, meta nije samo Ukrajina. Cilj je stabilnost u Europi i cjelokupni međunarodni mirovni poredak. Za to ćemo odgovornim smatrati predsjednika Putina, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Ovo su jedni od najtežih trenutaka za Europu od kraja Drugog svjetskog rata. Velika nuklearna sila napala je susjednu zemlju i prijeti odmazdom svim drugim državama koje bi joj mogle priskočiti u pomoć. To nije samo najveće kršenje međunarodnog prava, to je kršenje osnovnih načela ljudskog suživota. Cijena su mnogi životi i nesagledive posljedice. Europska unija odgovorit će na najoštriji način, naglasio je povjerenik EK za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josep Borrell. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!