EU i Pfizer/BioNTech postigli dogovor o izmjeni ugovora o isporuci cjepiva

26.05.2023.

13:05

Autor: M.M./Hina/HRT

EU i Pfizer/BioNTech postigli dogovor o izmjeni ugovora o isporuci cjepiva

EU i Pfizer/BioNTech postigli dogovor o izmjeni ugovora o isporuci cjepiva

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Europska unija i farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech u petak su objavili da su postigli dogovor o izmjeni ugovora o nabavi cjepiva protiv COVID-19, umanjivši količinu koju EU mora kupiti i pomaknuvši rok za isporuku do 2026. godine, no detalji ugovora nisu poznati.

Dogovor dviju strana postignut je nakon mjeseci pregovora i u vrijeme pritiska europskih vlada na Bruxelles da osigura izmjenu ugovora zbog pada broja slučajeva koronavirusa u svijetu i male potražnje za 'booster' dozama.

Neke europske države već su uništile svoje doze, piše Reuters.

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides pozdravila je postizanje sporazuma kako bi odgovarao aktualnim potrebama.

Ona je više od dva mjeseca pozivala članice EU-a da podrže izmjenu ugovora koju je pregovarala Komisija.

EK je u petak priopćila da je dio članica odlučio odbiti izmijenjeni ugovor, ne navodeći koje.

Te države će ostati pod trenutačnim ugovorom, stoji u priopćenju. Izvor iz Komisije Reutersu je rekao da je riječ o Mađarskoj i Poljskoj.

Originalan ugovor potpisan je u svibnju 2021. i obvezao je EU da kupi 900 milijuna doza cjepiva Pfizera i BioNTecha, uz opciju dodatnih 900 milijuna do kraja 2023. godine.

Oko polovine od prvih 900 milijuna doza iz ugovora još nije isporučeno jer je potražnja prošle godine pala. EU nije aktivirao dodatnu opciju.

Priopćenja Europske komisije i dviju tvrtki ne navode točan postotak smanjenja isporuke, no izvor upoznat s pregovorima rekao je da je riječ o trećini preostalih doza.

Članice EU-a trebat će platiti naknadu za svaku otkazanu dozu, rekao je izvor, ne kazavši koliko će ona iznositi. To nisu htjele komentirati ni Komisija ni dvije tvrtke.

Pfizer je 2022. zaradio rekordnih 100,3 milijardi dolara u svojoj 174 godina dugoj povijesti, dok bi ove godine trebao zaraditi između 67 i 71 milijardu, pisao je Financial Times početkom ove godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!