EU ima moralnu obvezu vratiti odvedenu djecu u Ukrajinu

19.04.2023.

12:22

Autor: Hina/HRT

Ukrajinska djeca prisilno odvedena u Rusiju

Ukrajinska djeca prisilno odvedena u Rusiju

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Europska unija mora osigurati da prisilno odvođenje ukrajinske djece u Rusiju ne prođe nekažnjeno i učiniti sve da se ta djeca vrate svojim roditeljima, istaknuo je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu ujutro su raspravljali o prisilnom odvođenju ukrajinske djece u Rusiju s ukrajinskih okupiranih teritorija, zbog čega je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za djecu ruske vlade Marije Ljovove-Bjelove.

- Naša je moralna obveza učiniti sve da se ta djeca vrate svojim roditeljima. Nalozi za uhićenje koje je izdao Međunarodni kazneni sud važan su korak naprijed prema nekažnjivosti tih zločina, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova. 

Švedska ministrica za europske poslove Jessika Roswall, koja je govorila u ime rotirajućeg predsjedništva Vijeća EU-u, istaknula je da sve države članice imaju obvezu izvršiti izdane naloge za uhićenje.

Jedinstvena poruka iz rasprave je da međunarodna zajednica mora iskoristiti sva moguća sredstva da locira, identificira i vrati tu djecu njihovim roditeljima te osigura da ratni zločni ne prođu nekažnjeno.

Ukrajinske vlasti navode da je više od 16.000 ukrajinske djece oteto i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., a mnoga su smještena u dječje domove. Ovisno o izvorima, te brojke variraju i ponegdje se govori o preko 20.000 djece.

Moskva niječe te tvrdnje i kaže da je "spašavala" ukrajinsku djecu izvlačeći ih s područja sukoba i pripremajući plan za njihov povratak u obitelji.

Međunarodni kazneni sud (ICC) je 17. ožujka izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina "pod sumnjom da je odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije" ukrajinskih maloljetnika "s okupiranih područja u Ukrajini u Rusku Federaciju".

Sud sa sjedištem u Den Haagu izdao je i međunarodnu tjeralicu za Mariju Ljvovu-Bjelovu, rusku povjerenicu za djecu, zbog istih razloga.

U raspravi je istaknuto da su ta djeca u sirotištima podvrgnuta indoktrinaciji, vojnom drilu i ruskom nacionalističkom narativu kako bi im se izbrisao ukrajinski identitet. Također je rečeno da je posvajanje te djece od ruskih obitelji ratni zločin.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula (SDP/S&D) rekao je da se takva praksa može okončati jedino porazom ruskih osvajača te da svi koji su odgovorni za prisilno odvođenje djece budu kažnjeni za svoja djela.

Zastupnici iz baltičkih država usporedili su današnje odvođenje ukrajinske djece s deportacijama njihovih predaka u Sibir, koje je 40-tih godina prošlog stoljeća provodio Staljinov režim u Sovjetskom Savezu.

Mađarski zastupnici, koji dolaze iz oporbenih redova, kritizirali su politiku vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana, čiji je šef kabineta rekao da mađarske vlasti ne bi uhitile Putina ako bi se našao na mađarskom tlu.

Márton Gyöngyösi, predsjednik desničarske stranke Jobbik, rekao je da su ove deportacije oblik genocida.

- Političari iz vladajućeg Fidesza nemaju problema s Putinovom politikom, ali postoji i druga Mađarska koja osuđuje njegove zločine, rekao je Gyöngyös.

Irski zastupnici krajnje ljevice Mick Wallace i Clare Daly osudili su odvođenje djece u Rusiju, ali su na neki način to relativizirali upozoravajući i na zločine protiv djece diljem svijeta, primjerice na palestinskim područjima, Jemenu, Afganistanu.

Thierry Mariani, zastupnik desne francuske stranke Nacionalno okupljanje, koju vodi Marine Le Pen, rekao da je da bi trebalo govoriti o evakuaciji, a ne o deportaciji, što je narativ ruskog režima. On je pozvao da se organizira mirovna konferencija kako bi se okončao rat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!