EU iznio plan o sredozemnim migracijama uoči hitnog sastanka

21.11.2022.

17:47

Autor: P.F./Hina

Zastave Europske unije

Zastave Europske unije

Foto: ilustracija / Shutterstock

Europska komisija iznijela je plan u 20 točaka osmišljen za rješavanje problema sve veće migracije u središnjem Sredozemlju uoči izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova.

Više od 90.000 migranata i izbjeglica stiglo je u Europsku uniju ove godine središnjom sredozemnom rutom, poput one koja vodi preko mora iz Sjeverne Afrike u Italiju ili Maltu, što je porast od 50% od 2021. godine. Ministri unutarnjih poslova održat će razgovore u petak.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je na konferenciji za medije da je jedan od prioriteta Unije učvrstiti suradnju s trećim zemljama, uključujući djelovanje da se spriječe odlasci iz Sjeverne Afrike.

Komisija kaže da većina migranata polazi iz Libije i Tunisa i da dolaze uglavnom iz Egipta, Tunisa i Bangladeša. EU planira potrošiti 58 milijuna eura između 2021. i 2023. godine da podupre sjevernoafričke zemlje i potakne njihov ekonomski rast i stvaranje poslova u regiji.

Problem je došao do točke usijanja ovaj mjesec kad su se Pariz i Rim sukobili jer je Italija odbila prihvatiti brod na kojem su bila 234 spašena migranta.


Talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi nazvao je prijedlog solidnim početkom, pozdravljajući to što se fokus stavlja na veću suradnju sa zemljama podrijetla i tranzita te na veću koordinaciju aktivnosti spašavanja na moru.

Johansson je rekla da među zemljama EU-a mora postojati veća koordinacija  potrage i spašavanja, uključujući obalne države i one čije zastave nose plovila te je naglasila da je pravna obveza omogućiti pomoć ljudima koji se nađu u nevolji na moru.

Također je istaknula sporazum EU-a dogovoren u lipnju vezan uz dobrovoljno premještanje migranata i financijski doprinos zemalja Unije koje nisu na prvoj liniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!