EU konačno ukida vize za građane Kosova

18.04.2023.

Zadnja izmjena 19:16

Autor: Hina/HRT/R.S.

Građani Kosova neće više trebati vize za ulazak u EU

Građani Kosova neće više trebati vize za ulazak u EU

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski parlament podržao je u utorak sporazum Europske unije i Kosova o ukidanju kratkoročnih viza.

Građanima Kosova bit će dopušteno putovati u EU a građanima EU-a ići na Kosovo, bez vađenja vize na razdoblja do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, objavio je Europski parlament. Nakon što zakon stupi na snagu, cijela regija zapadnog Balkana imat će sličan vizni okvir za šengenski prostor.

Izuzeće od viza stupit će na snagu nakon što bude uspostavljen Europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a u svakom slučaju do 2024.

Nakon godina u čekaonici, Kosovo je sada posljednje u regiji zapadnog Balkana koje se pridružilo našem bezviznom režimu. Ovo konačno omogućuje građanima Kosova da lako putuju, posjećuju rodbinu i posluju u EU-u. Ali to je više od toga: ova prekretnica također je važan temelj za buduću i sve tješnju suradnju između EU-a i Kosova", rekao je tim povodom izvjestitelj Thijs Reuten (S&D, Nizozemska).

U srijedu će akt u Strasbourgu potpisati predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i švedsko predsjedništvo Vijeća.

Kosovo je potencijalni kandidat za pristup EU no njegovu neovisnost proglašenu 2008. trenutno ne priznaje pet država članica EU (Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska). Europski parlament podržava liberalizaciju viznog režima s Kosovom od 2016. godine, nakon što je Komisija izjavila da Kosovo ispunjava kriterije za liberalizaciju viznog režima. Kosovo je trenutno jedini dio regije Zapadnog Balkana koji ne uživa bezvizni režim za kratke boravke u schengenskom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!