13:05 / 02.03.2020.

Autor: B.A./HINA/HRT

EU podignuo razinu rizika od koronavirusa na povišenu

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

U zemljama članicama Europske unije do ponedjeljka ujutro 2100 osoba je zaražena koronavirusom, a 38 ih je umrlo
Europska unija podignula je razinu rizika od koronavirusa s umjerene na povišenu, objavila je predsjednika Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) danas je objavio da je razina rizika povećana s umjerene na povišenu za ljude u Europskoj uniji, rekla je von der Leyen novinarima u Bruxellesu.

- Drugim riječima, virus se i dalje širi, dodala je, prenosi BBC.

Von der Leyen je pokrenula i tim za reagiranje na koronavirus.

U zemljama članicama Europske unije do ponedjeljka ujutro 2100 osoba je zaražena koronavirusom, a 38 ih je umrlo, objavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyirakides.

- Imamo 2100 zabilježenih slučajeva koronavirusa u 18 država članica, a do sada je umrlo 38 europskih građana, rekla je Kyirakides na konferenciji za novinare.

Najviše umrlih je u Italiji (35), u Francuskoj dvije osobe a u San Marinu jedna. U Italiji je zabilježeno i najviše zaraženih, blizu 1700 od ukupno 2100.

Prema riječima povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson nijedna zemlja članica nije objavila namjeru da uvede granične kontrole zbog širenja virusa.

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Paolo Gentiloni je rekao da je uvoz sirovina iz Kine u Europsku uniju u padu, ali da je još prerano za ocjenu kakve će biti posljedice za gospodarstvo zbog koronavirusa.

Istaknuo je da zemlje članice trebaju imati koordinirani i pravodobni odgovor za suočavanje s ekonomskim posljedicama epidemije.

Svi članovi lombardske regionalne vlade na testu za koronavirus

Svi članovi lokalne vlade u Lombardiji, regije najteže pogođene zarazom koronavirusa u sjevernoj Italiji, bit će testirani nakon što je vijećnik imao pozitivan test na koronavirus, navodi se u izjavi.

Oko 90 posto od 1694 slučaja u Italiji koncentrirano je u bogatim sjevernim regijama Lombardije, Venetu i Emiliji Romagni.

Lombardski regionalni guverner Attilio Fontana, među dužnosnicima koji su najčešće izvješćivali javnost o krizi, stavio je sebe u karantenu nakon što se utvrdilo da vijećnik za gospodarski razvoj u tom području ima pozitivan test na virus.

Kad rezultati budu poznati "aktivirat ćemo procedure predviđene protokolima u regiji, priopćilo je ministarstvo zdravstva i nacionalni zdravstveni institut ISS", navodi u izjavi regionalnih vlada.

U Portugalu su u ponedjeljak zabilježena prva dva slučaja koronavirusa od kojih jedan kod čovjeka koji se vratio iz Italije, a drugi iz Španjolske, a u Andori je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusa. Radi se o muškarcu koji se vratio iz Milana.
Foto: Attilio Fontana/REUTERS

Foto: Attilio Fontana/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!