EU poziva COP26 da odredi cijenu ugljiku

01.11.2021.

21:31

Autor: B.A./Hina/HRT

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Yves Herman / REUTERS

Države moraju odrediti cijenu emisija CO2 koje uzrokuju klimatske promjene, kazala je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na UN-ovu samitu o klimi COP26.

Von der Leyen se pridružila čelnicima više od 100 zemalja u Glasgowu na početku konferencije COP26, na kojoj će se pokušati finalizirati pravila za provedbu Pariškog sporazuma o klimi iz 2015.


- Moramo dogovoriti čvrst skup pravila, primjerice, da globalna tržišta ugljika postanu realnost. Odrediti cijenu ugljiku, priroda više ne može plaćati cijenu, kazala je.


Pregovori o izgradnji tržišta za trgovinu emisijama ugljika u okviru Pariškog sporazuma doveli su u slijepu ulicu zadnji UN-ov samit o klimi 2019.


EU je obećao smanjiti emisije za najmanje 55 posto do 2030. u odnosu na 1990., a Von der Leyen je pozvala druge zemlje da se obvežu na veća smanjenja emisija u ovom desetljeću.


- Moramo dati snažna obećanja da ćemo smanjiti emisije do 2030. Nulte neto emisije do 2050. je dobro, ali nije dovoljno, kazala je.


EU pregovara o novim zelenim politikama i po tome prednjači pred mnogim zemljama koje su zacrtale klimatske ciljeve daleko u budućnosti, ali još nisu izradile zakone koji su potrebni da bi se to ostvarilo.


Prijedlozi uključuju postupno povlačenje iz prodaje novih automobila s motorima na unutarnje izgaranje do 2035. te pokretanje drugog europskog tržišta ugljika za građevinski i transportni sektor.


Prijedlozi su izazvali napetosti između bogatijih država članica koje podržavaju ambiciozne mjere za zaštitu klime i siromašnijih istočnih država koje se boje društvenih i ekonomskih posljedica.


Češki premijer Andrej Babiš ocijenio je u Glasgowu da su europski prijedlozi za klimu "opasni".


- To nije dogovor nego ideologija, rekao je, dodajući da će nanijeti štetu građanima zbog poskupljenja fosilnih goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!