Plenković: Klimatske promjene trebaju biti jedna od glavnih političkih tema

01.11.2021.

20:56

Autor: HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Klimatske promjene moraju postati glavna politička tema, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda koja se održava u Glasgowu.

Konferencija COP26 krenula je u nedjelju u najvećem škotskom gradu, no najvažniji dio dva tjedna duge konferencije održava se u ponedjeljak i utorak kad u Glasgowu boravi 120 čelnika država koji bi trebali dogovoriti nove inicijative o smanjenju emisija stakleničkih plinova i usporavanju rasta temperature.

Hrvatska ima četvrte najniže emisije štetnih plinova u Europi 

- Ovo mora postati jedno od glavnih političkih tema s kojima se bavimo, rekao je Plenković u ponedjeljak, dodavši kako Hrvatska nije problem jer po glavi stanovnika ima male emisije štetnih plinova, četvrte najniže u Europi.

Problem su velike zemlje čija industrija, promet i poljoprivreda jako pridonose emisijama ugljikovog dioksida, naglasio je premijer koji će svoje obraćanje konferenciji imati u utorak. On tu konferenciju vidi kao način dizanja svijesti o klimatskim promjenama, posebno mlađoj populaciji koja "zaslužuje budućnost" kakvu su imale starije generacije.

Odgovornost za iskorak po pitanju klimatskih promjena

Plenković smatra kako trenutna politička generacija ima odgovornost napraviti iskorak po pitanju klimatskih promjena te da su čelnici okupljeni u Škotskoj doista svjesni o hitnosti klimatske situacije.

- To je nešto što je tu, pred nama, i to vrlo brzo, naglasio je premijer, pa dodao da se političari "nisu došli šetati u Glasgow, nego dati doprinos".

U Glasgowu nema Kine ni Rusije

Hrvatski premijer kazao je kako je šteta da te države nisu nazočne, no da one imaju svoje politike odlazaka na međunarodne konferencije u vremenu covida-19. Ruski predsjednik Vladimir Putin kao razlog nedolaska na samit G20 formata u Rimu dva dana ranije naveo je epidemiološku situaciju, a kineski predsjednik Xi Jinping nije napustio državu od početka pandemije.

Plenković je na marginama konferencije imao niz bilateralnih susreta, među njima s indijskim premijerom Narendrom Modijem, ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!