EU suspendirao vizni sporazum s Rusijom

09.09.2022.

13:19

Autor: HRT/Hina

Putovnica, ilustracija

Putovnica, ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Vijeće Europske unije donijelo je u petak odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o pojednostavnjivanju izdavanja viza između EU-a i Rusije, što znači da će ruski građani plaćati veće vizne pristojbe i dulje čekati vize.

Suspenzija sporazuma, koja stupa na snagu u ponedjeljak, povlači za sobom povećanje viznih pristojbi s 35 na 80 eura, morat će se podnositi dodatna dokumentacija uz zahtjeve za vizu, koji će se dulje obrađivati, a uvode se i restriktivnija pravila za izdavanje viza za višekratni ulazak.

- Sporazumom o pojednostavnjivanju izdavanja viza državljanima pouzdanih partnera s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti omogućuje se povlašteni pristup EU-u. Ničim izazvanim i neopravdanim agresivnim ratom, kao i neselektivnim napadima na civilno stanovništvo, Rusija je uništila to povjerenje i ugrozila temeljne vrijednosti naše međunarodne zajednice, izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan. Dodao je kako je ta odluka "izravna posljedica djelovanja Rusije i dodatni je dokaz nepokolebljive europske predanosti Ukrajini". 

Sporazum o pojednostavnjivanju izdavanja viza između EU-a i Rusije stupio je na snagu 1. lipnja 2007. i njime je olakšano izdavanje viza za kratkotrajni boravak, do najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana.

Politički dogovor o potpunoj suspenziji sporazuma o pojednostavnjenom izdavanju viza postignut je prošli tjedan na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica u Pragu. Na tom sastanku nije podržan prijedlog da se zabrani izdavanje turističkih viza ruskim građanima, što je predlagalo nekoliko država članica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!