Razorne sankcije Rusi sve više osjećaju u svakodnevnom životu

20:04 / 04.03.2022.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Rusi osjećaju sankcije

Rusi osjećaju sankcije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Razorne međunarodne sankcije Rusi sve više osjećaju u svakodnevnom životu. Iz Rusije se povlače gotovo sve velike svjetske kompanije, a najveće kreditne agencije sve dublje srozavaju ruski kreditni rejting. Istodobno, ruski parlament izglasao je zakon koji predviđa zatvor i do 15 godina osobama koje šire "lažne" informacije o njihovim oružanim snagama. Sve više Rusa odlučuje se napustiti zemlju.

Da Rusiju čekaju teška vremena, možda i teža nego u vrijeme ekonomskog sloma i kaosa devedesetih, svjesni i mnogi Rusi, pogotovo oni koji su već sada odlučili vlakom otići u Finsku jer se šire glasine da bi mogla zatvoriti granice. Oni koji ostaju, znaju što ih čeka.

- Jest ćemo jednostavniju hranu, imamo odjeću. Ovo će potrajati neko vrijeme i nadam se da će problem što prije biti riješen, kaže stanovnik Kalinjingrada.

Rješenje zasad nije na vidiku i zemlja od gotovo 150 milijuna stanovnika, tijekom povijesti naučena na patnju i oskudicu, pretvara se u jednu od najizoliranijih država. Ekonomski ponor sada je samo pitanje vremena. Strane tvrtke masovno se povlače iz Rusije. Ikea zatvara svih 17 trgovina, a stanovnici se žure u posljednju kupnju.

- Vrlo sam uznemirena i zato obavljam kupnju koju sam planirala za travanj. Srce mi je slomljeno, kaže Viktorija Vološina, Rostov na Donu.

Državna duma sjednicu je počela minutom šutnje za poginule ruske vojnike u Ukrajini. Zatim je jednoglasno prihvaćen zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina osobama koje namjerno šire lažne informacije o ruskim oružanim snagama.

- Sve te tvrtke, od Instagrama do drugih, nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama i jasno je da služe kao oružje - šire neprijateljstvo, laž. Moramo se tome oduprijeti i zaštititi Oružane snage, kaže Vječeslav Volodin, predsjednik Državne dume.

Nakon što su najprije na zapadu cenzurirani ruski državni mediji, na udaru su se našli strani, a zatim i slobodni domaći mediji u Rusiji. S emitiranjem je prestao televizijski kanal Dožd, kiša u prijevodu, ali i legendarni i prema Kremlju uvijek kritički nastrojen moskovski radio Echo Moskve. Njhov glas može se čuti još samo na internetu.

- Restrikcije slobode govora počele su u Rusiji još davno. To već traje 10, 12 godina, kaže Sergej Buntman, voditelj Echo Moskve.

Nova Gazeta, čiji je glavni urednik dobio Nobelovu nagradu za mir, zasad opstaje kao jedan od rijetkih neovisnih medija u Rusiji, pitanje je samo koliko još dugo.

- U nekim tekstovima naši kolege jednostavno pišu - znate kako se to naziva, kaže Nadežda Prusenko, zamjenica glavnog urednika.

Na udaru zapadnih sankcija luksuzna je imovina ruskih bogataša. U Francuskoj je zaplijenjena luksuzna jahta šefa ruskog energetskog diva Rosnjefta, vrijedna više od 100 milijuna eura.

- Pripremala se isploviti, bilo je pitanje sata, ali uspjeli smo to spriječiti, kaže Eric Salles, francuski carinik.

Rusija će vjerojatno odgovoriti na isti način, zapljenom zapadne imovine. Dosad neviđeni razdor između zapada i Rusije imat će nesagledive posljedice.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!