07:32 / 18.07.2020.

Autor: HRT/Hina

EU: Teški pregovori o 7-godišnjem proračunu i planu za oporavak

Foto: REUTERS/Francisco Seco

Foto: REUTERS/Francisco Seco

Foto: - / REUTERS

Čelnici država članica EU-a okupili su se navečer u punom sastavu nakon što su cijelo popodne trajali razgovori u manjim skupinama o novom sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak.
Čelnici država članica EU-a okupili su se navečer u punom sastavu nakon što su cijelo popodne trajali razgovori u manjim skupinama o novom sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak. Prema diplomatskim izvorima, mala je mogućnost da se uskoro postigne dogovor te se očekuje  nastavak pregovora u nedjelju.

● Pregovori u Bruxellesu: pet velikih spornih područja

Na jučer započetom, a danas nastavljenom summitu nastoji se dogovoriti paket "težak" više od 1800 milijardi, koji bi trebao pomoći brzom oporavku europskog gospodarstva od posljedica pandemije Covida-19. Plenarni sastanak započeo je jutros oko 11 sati, prekinut je oko 13, a nakon toga je uslijedio niz sastanka predsjednika Europskog vijeća Charles Michela s čelnicima država članica, s nekima i po više puta.

- Michel će čelnicima država predstaviti novi plan na večeri koju je sazvao oko 21 sat. To je onda podloga za novi krug razgovora, rekla je HRT-ova dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je kako se može reći da pregovori idu prilično dobro.

- Naravno, kao što ste očekivali, to je naporna borba, naporni pregovori, ali idemo u pravom smjeru, i to je najvažnije. Porastao je broj država članica koje podržavaju naš prijedlog. Najvažnije je je da novac teče u digitalizaciju, ekološki razvoj i reforme. Čvrsto vjerujem da se kriza može upotrijebiti kao prilika da se napravi korak naprijed, kazao je Kurz.

Talijanski premijer Giuseppe Conte poručio je da su "stvari puno kompleksnije nego što se to činilo". 

Michelov prijedlog za paket oporavka EU

Predsjednik Europskog vijeća Charlesa Michel predstavio je prijepodne  prijedlog za sporni paket oporavka Europske unije u pokušaju da prevlada nesuglasice između zemalja članica. Cjelokupni paket od 750 milijarda eura ostao bi nepromijenjen, prema novome prijedlogu koji treba približiti stajališta članica. No drukčije bi se rasporedio omjer između bespovratne pomoći i zajma.

Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura - 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Novi Michelov plan koji su novinari dobili na uvid, predlaže sada 450 milijarda bespovratne pomoći i 300 milijarda u zajmovima.

Četiri "štedljive zemlje" nezadovoljne su Michelovim prijedlogom

Austrija i Danska traže da višegodišnji financijski okvir bude još manji - 1050 milijardi eura, a Nizozemska i Švedska nisu iznijele konkretnu brojku, ali im je Michelov prijedlog od 1074 milijarde eura previsok. Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni prijedlogom da se sredstva dodjeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova.

Sinoć su kompromis, podsjetimo, blokirali Nizozemci. Za njih je od početka bila teško prihvatljiva ideja zajedničkog zaduživanja, da bi se onda taj novac dijelio državama koje su ili manje razvijene ili kojima prijeti dublja recesija.

Postoje naravno i drugi uvjeti oko kojih se složilo više država, a to je da postoje čvrsta jamstva da će države doista provoditi reforme koje će jačati njihova gospodarstva uz uvjet poštivanja vladavine prava.

Nizozemski uvjet nije bio jedina prepreka jučerašnjim pregovorima. I Austrija, a uz nju su stale i Danska i Švedska, traže da ukupna svota bespovratnih sredstava iz fonda za oporavak ne bude 500 milijardi eura, već 250.

Ovako tvrdi stavovi jedne ili nekoliko zemalja naravno povlače isto ponašanje i drugih. Mađarska je poručila da je spremna vetirati cijeli budžet ukoliko vladavina prava bude uvjet, Francuzi ne žele prihvatiti rabat, Poljska se protivi onom dijelu paketa koji se odnosi na ozelenjavanje gospodarstva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je još jutros da je globalna pandemija Covida-19 napravila veliki problem za Europu, države članice i cijeli svijet. 

- Ako se zbog nekih razloga pokuša razvodniti ta kvalitetna ideja snažnog reagiranja odmah, onda to nije ono što je trebalo biti. Ali nastojat ćemo postići rješenje. Za Hrvatsku je ključno da dobijemo sve zajedno, iz jednoga i drugog izvora, iz te dvije košare, duplo više sredstava nego što smo imali prvih sedam godina članstva i to je za nas onda uspjeh, dodao je.

Četvoro čelnika okrijepilo se uz pržene krumpiriće 

Neki europski čelnici stanku u pregovorima iskoristili su kako bi se okrijepili. Tako je belgijska premijerka Sophie Wilmes na Twitteru objavila fotografiju sebe i luksemburškog premijera Xaviera Bettela ispred poznate prodavaonice krumpirića. Potom su im se pridružili premijeri Estonije i Malte.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!