13:17 / 28.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Eurojust podupire tim koji istražuje navodne ratne zločine u Ukrajini

Eurojust

Eurojust

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Eurojust, agencija Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu, priopćila je u ponedjeljak da će podržati zajednički istražni tim u istrazi navoda o ratnim zločinima u Ukrajini nakon ruske invazije 24. veljače.

Litva, Poljska i Ukrajina potpisale su prošlog tjedna sporazum o uspostavi tima koji će omogućiti razmjenu informacija i istragu navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.


Sudjelovanje u timu može se proširiti na druge zemlje članice EU-a, treće zemlje ili druge treće strane, stoji u priopćenju Eurojusta u kojem se ne spominje Rusija.


Glavni cilj je podržati prikupljanje dokaza


- Glavni cilj zajedničkog istražnog tima (JIT) je podržati prikupljanje dokaza i njegovu brzu i sigurnu razmjenu između partnera, kao i prijenos informacija i dokaza, rekao je Eurojust.


Eurojust je rekao da će pružiti pravnu i tehničku pomoć te podržati prikupljanje i razmjenu dokaza.


Koordinacija s ICC-jem


Tim će također koordinirati aktivnosti s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC), stalnim svjetskim sudom za ratne zločine, koji je otvorio vlastitu istragu u Ukrajini nekoliko dana nakon ruske invazije.


Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom" za razoružavanje i "denacifikaciju" svog susjeda. Kijev i Zapad to smatraju izgovorom za ničim izazvanu invaziju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!