22:13 / 09.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Europska agencija za lijekove (EMA) meta hakerskog napada

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Medicinska regulatorna agencija EU-a u srijedu je potvrdila da je bila meta kibernetičkog napada te da istražuje taj slučaj uz pomoć policije.
Medicinska regulatorna agencija EU-a u srijedu je potvrdila da je bila meta kibernetičkog napada te da istražuje taj slučaj uz pomoć policije.

Europska agencija za lijekove (EMA), koja odobrava lijekove, medicinske uređaje i cjepiva za EU, nije otkrila nikakve dodatne informacije vezane uz taj događaj.

- EMA ne može iznositi dodatne informacije dok je istraga u tijeku. Detalji će se objaviti u dogledno vrijeme, priopćila je agencija.

Ne zna se kada se i kako napad dogodio, tko stoji iza njega i da li su ugroženi ikakvi podaci. Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tijekom pandemije covida-19, a hakeri iz redova špijuna do kriminalaca nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze.

Reuters je ranije dokumentirao kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.

Hakirani dokumenti o Pfizer/BioNTechovu cjepivu

Dokumenti povezani sa zahtjevom za odobrenje Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv covida-19 hakirani su tijekom kibernetičkog napada na Europsku agenciju za lijekove (EMA), objavio je Pfizer.

- Važno je napomenuti da ni sustav BioNTecha niti Pfizerov nisu oštećeni tijekom tog incidenta, no ne znamo koju su osobni podaci hakirani, navodi se u priopćenju Pfizera.

- Čekamo više informacija o istrazi u EMA-u i reagirat ćemo prikladno i u skladu s europskim pravom, dodaje se.

- Vodeći računa o ključnim promišljanjima za javno zdravstvo i važnost transparentnosti, nastavi ćemo pružati jasne informacije o svim vidovima razvoja cjepiva i regulatornog procesa, nastavlja se u priopćenju, prenosi AFP.

Europska agencija za lijekove, koja trenutačno razmatra izdavanje odobrenja za nekoliko cjepiva protiv covida-19, navela je da je bila na meti kibernetičkog napada, ne preciziravši kada je izveden napad, ni tko ga je vodio.

Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tijekom pandemije covida-19, a razni hakeri, od špijuna do kriminalaca, nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze. Agencije su ranije javljale kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.

EMA, koja kontrolira lijekove svih 27 zemalja članica EU-a, najkasnije 29. prosinca treba obznaniti odluku o odobrenju Pfizer/BioNTechova cjepiva, koje je već odobreno u Velikoj Britaniji, Bahreinu i u Kanadi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!