Europska komisija odobrila do 34,5 milijardi eura državne pomoći Uniperu

21.12.2022.

12:24

Autor: Hina/HRT/V.G.

EK odobrila do 34,5 milijardi eura državne pomoći Uniperu

EK odobrila do 34,5 milijardi eura državne pomoći Uniperu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska komisija dozvolila je njemačkoj vladi isplatu pomoći posrnulom uvozniku plina Uniperu do 34,5 milijardi eura, kao dio plana nacionalizacije kompanije, objavio je Bruxelles u srijedu.


Komisija je prošli tjedan odobrila nacionalizaciju tvrtke, a financijskom će se potporom otvoriti put prema ostvarenju tog cilja.

Na izvanrednoj skupštini u ponedjeljak dioničari su dali suglasnost za stabilizacijske mjere dogovorene s njemačkom vladom i dosadašnjim većinskim dioničarem, finskim Fortumom.

Financijskom potporom Uniper će se održati na životu, omogućit će mu se nastavak opskrbe kupaca i izbjeći ozbiljni poremećaji na njemačkom tržištu plina.

Njemačka vlada planira dokapitalizaciju za osam milijardi eura, izvijestila je Europska komisija. Do 2024. godine planirana je i daljnja potpora Uniperu do 26,5 milijardi eura.

Uniper je u ozbiljne teškoće zapao zbog obustave opskrbe ruskim plinom. Kompanija je ruski plin morala zamijeniti skupljim plinom iz drugih zemalja, nastojeći ispuniti svoje ugovore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!