Europska unija postigla dogovor o tržištu ugljika

18.12.2022.

07:35

Autor: V.K./HRT/Hina

EU postigla dogovor

EU postigla dogovor

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pregovarači Europske unije postigli su rano u nedjelju dogovor o reviziji njezina tržišta ugljika, glavnoga instrumenta EU za borbu protiv klimatskih promjena, priopćili su češko predsjedništvo i Europsko vijeće.

- Dogovor će nam omogućiti da ispunimo klimatske ciljeve unutar glavnih sektora ekonomije, osiguravajući pritom da najranjiviji građani i mikro-poduzetnici dobiju podršku u klimatskoj tranziciji, priopćio je češki ministar okoliša Marian Jurecka.

U pitanju je bila sposobnost EU-a da doprinese globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i ostvari svoj cilj smanjivanja emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 1990. godine.

Da bi se ostvario taj cilj, EU će morati reformirati tržište ugljikom i brže smanjiti emisiju, što čini zahtijevajući od približno 10.000 elektrana i tvornica da kupe dozvole za CO2.

Dogovor još moraju službeno prihvatiti Europski parlament i Europsko vijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!