12:50 / 11.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Extinction Rebellion blokirao sjedište BBC-a

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Foto: - / REUTERS

Extinction Rebellion potiče prosvjede protiv političke, ekonomske i društvene strukture modernog svijeta kako bi spriječio klimatsku katastrofu.
Prosvjedici skupine Extinction Rebellion u petak su blokirali sjedište BBC-ja, pozivajući taj javni britanski medij da klimatske promjene tretira jednako ozbiljno kao i Drugi svjetski rat.

Extinction Rebellion potiče prosvjede protiv političke, ekonomske i društvene strukture modernog svijeta kako bi spriječio klimatsku katastrofu. Pokrenuo je dva tjedna građanskog neposluha u Londonu.

Organizacija se "proslavila" u travnju kad je 11 dana remetila promet u središnjem Londonu. Od svjetskih vlada traži da radikalnije pristupa smanjenju emisija štetnih plinova. 

- Danas smo ovdje da od BBC-ja tražimo da odgovori na ovu hitnu situaciju na isti način kao što su to učinili za Drugi svjetski rat, primjerice da cijelu upravnu strukturu usmjeri na slanje poruke britanskoj javnosti, kazao je glasnogovornik skupine Donnachadh McCarthy za Reuters. 

- Ovdje smo jer je BBC odbio proglasiti hitnu klimatsku situaciju. Ovdje smo i jer BBC nastavlja normalizirati životne stilove velikih emisija plinova s programima poput Top Geara koji promiču letove i vožnju, dodao je. 

Extinction Rebellion od početka tjedna organizira akcije diljem svijeta, u državama poput Njemačke, Austrije, Australije, Francuske i Novog Zelanda.
Policija u Londonu uhitila je više od tisuću ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!