21:53 / 24.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Finska prvi put u pandemiji predlaže zatvaranje Helsinkija

Finska prvi put u pandemiji predlaže zatvaranje Helsinkija

Finska prvi put u pandemiji predlaže zatvaranje Helsinkija

Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto / REUTERS

 Finska vlada je u srijedu predložila zatvaranje u njihove domove stanovnika pet gradova, uključujući prijestolnicu Helsinki, kako bi se suzbio porast zaraza koronavirusom i hospitalizacija.

Prvo zatvaranje Finaca u njihove domove u pandemiji covida-19 podložno je glasanju u parlamentu i ocjeni ustavnopravnog odbora.

Vlada je ranije u ožujku zatvorila restorane i srednje škole diljem zemlje. Nordijska nacija s 5,5 milijuna stanovnika zabilježila je ukupno 73.516 zaraza i 811 umrlih.

Jedna je od najmanje pogođenih zemalja u Europi.

- Ovo su sad gradovi s najtežom epidemiološkom situacijom, ali popis se može ažurirati ako se situacija promijeni, rekao je za Reuters Paivi Anttikoski, šef komunikacija u premijerovom uredu.

Stanovnici tih gradova moći će napuštati svoje domove samo iz nužnih razloga poput nabavke hrane ili putovanja u drugi dom. Nepoštivanje mjera novčano će se kažnjavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!