Francuske vlasti produljile pritvor napadaču nožem

09.06.2023.

Zadnja izmjena 15:32

Autor: HRT/IMS

Francuska

Francuska

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Produljen je pritvor Sirijcu koji je u četvrtak u Annecyju nožem ozlijedio šestero ljudi, uključujući četvero male djece, koja su operirana i u stabilnom su stanju, objavile su francuske vlasti, koje ne smatraju da je riječ o terorizmu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je sa suprugom u petak žrtve napada u bolnici u Grenobleu te zatim u Annecyju ljude koji su intervenirali u drami. Macron je u objavi na Twitteru napad nazvao kukavičkim činom.


- Napad hladnim oružjem u Annecyju. Osumnjičeniku je produljen pritvor, objavila je u petak na Twitteru tužiteljica Annecyja Line Bonnet-Mathis.

Stanje Abdalmasiha H., sirijskog izbjeglice koji je lutao Francuskom nakon što je nekoliko godina bio u Švedskoj, ocijenjeno je "kompatibilnim za pritvor" nakon psihijatrijskog vještačenja, rekao je izvor blizak istrazi. Da je psihijatar ocijenio da nije razborit, brigu o njemu preuzeli bi liječnici.

Napad nožem, koji se dogodio usred dana u dobro posjećenom gradskom parku, šokirao je Francusku.

Premijerka Elisabeth Borne rekla je da je sve četvero djece operirano, da su pod liječničkim nadzorom i da im je stanje stabilno.

Troje djece liječi se u Grenobleu, a četvrto u Ženevi.

Među ozlijeđenom djecom, u dobi od 22 do 36 mjeseci, jedno ima britansko državljanstvo, a jedno nizozemsko.

Napadač nije objasnio zašto je to učinio. Prema tužiteljstvu, za sada se čini da nije riječ o terorizmu. Tužiteljica ne može isključiti da je riječ o "bezumnom djelu".

Bez kaznenog dosjea i bez stalnog prebivališta, taj 31-godišnjak, koji je deset godina živio u Švedskoj, napustio je svoju obitelj prije nekoliko mjeseci i došao u Francusku. U Annecyju je bio od jeseni 2022. Kada je počinio napad, nije bio pod utjecaj droge i alkohola.

Otac je trogodišnjeg djeteta i u Francuskoj je bio legalno. Prema policijskom izvoru, u studenom je podnio zahtjev za azil u Francuskoj deklarirajući se kao "kršćanin iz Sirije".

- Taj čovjek redovito je boravio u Francuskoj. Bio je izbjeglica u Švedskoj 10 godina. On je sirijski državljanin koji je 2013. dobio azil i boravišnu dozvolu u Švedskoj. Zatim je, iz nekih nama nerazumljivih razloga, podnio zahtjev za azil u Švicarskoj, Italiji i Francuskoj, što nije trebao učiniti jer je već imao azil u Švedskoj posljednjih deset godina. Francuska je razmotrila njegov zahtjev za azil, u skladu sa zakonom, koji je podnesen potkraj listopada prošle godine. Prošle nedjelje, 4. lipnja, dobio je obavijest da ne može dobiti azil u Francuskoj jer ga već ima u Švedskoj. Nije na meni da to govorim, ali uznemirujuća je slučajnost da je nakon 6 mjeseci, prošle nedjelje, dobio negativan odgovor francuske administracije - i da je počinio ovaj gnusni zločin, rekao je Gerald Darmanin, francuski ministar unutarnjih poslova.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!