Francuska od 14. ožujka ukida maske i covid potvrde

03.03.2022.

17:23

Autor: V.K./Hina/HRT/HR

Francuska ukida meske

Francuska ukida meske

Foto: Zou Zheng / Pixsell

Francuski premijer Jean Castex rekao je u četvrtak da se od 14. ožujka ukida obveza nošenja zaštitne maske za lice, osim u javnom prijevozu, i covid potvrde.


Ipak, covid potvrda ostaje na snazi u medicinskim ustanovama poput bolnica i domova za starije i nemoćne, kao i obveza cijepljenja za osoblje, dodao je.

- Stanje se popravlja zahvaljujući našim udruženim naporima i mjerama koje smo provodili sada su se stekli uvjeti za novu fazu u popuštanju mjera, obrazložio je predsjednik vlade u izjavi za informativnu emisiju na TF1..

Zimski val covida-19 slabi posljednjih tjedana. Gledano po sedmodnevnom prosjeku, broj novozaraženih bio je u srijedu 53.152, a prije tjedan dana više od 70.000.

Smanjio se i pritisak na bolnice, gdje je 2.329 ljudi u kritičnom stanju.

Vlada je sve dosad kao mjerilo za ukidanje svih ili dijela covid potvrda, koje su na snazi od 24. siječnja, uzimala pad broja kritičnih bolesnika ispod 1.500.

- Od ponedjeljka 14. ožujka ukidamo covid potvrde na svim mjestima na koje se primjenjivala, rekao je u četvrtak Jean Castex.

Istog dana se "ukida nošenje maske na mjestima gdje je još bila obvezna", što znači "uglavnom u zatvorenom".

No dvije mjere još ostaju na snazi. "Nošenje maske i dalje je obvezno u javnom prijevozu", rekao je. Uz to, covid potvrda se i dalje mora predočiti u "zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne te u ustanovama za prihvat invalidnih osoba koje su posebno osjetljive".

Ostaje na snazi i "obveza cijepljenja za osoblje koje radi u tim ustanovama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!