07:33 / 01.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Francuska predsjeda EU-om

Francuska predsjeda EU-om

Francuska predsjeda EU-om

Foto: XINHUA / PIXSELL

S prvim danom 2022. Francuska je od Slovenije preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a, koje će biti obilježeno predizbornom kampanjom za predsjedničke izbore u travnju i parlamentarne u lipnju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji još nije objavio kandidaturu za drugi predsjednički mandat, ali se očekuje da će to uskoro učiniti, brani se od optužbi protukandidata da će predsjedanje iskoristiti u predizborne svrhe.

Njegov je argument da on nije birao kalendar i redoslijed rotirajućih predsjedništava. Zbog izbora glavnina događaja u Francuskoj vezana uz predsjedanje bit će u prva tri mjeseca kako ih se ne bi koristilo u predizborne svrhe što je po francuskom zakonu zabranjeno.

Francuskoj, jednoj od šest utemeljiteljica EU-a, ovo je 13. predsjedništvo, a posljednji je put predsjedala u drugoj polovini 2008. S francuskim predsjedanjem počinje i novi predsjednički trio, koji čine Češka, koja će predsjedati u drugoj polovici godine i Švedska u prvoj polovici sljedeće godine.

Predsjednički trio uveden je sporazumom iz Lisabona kako bi se osigurao kontinuitet rada u Vijeću EU-a. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u idućih 18 mjeseci.

Suverenost

Oporavak, snaga, pripadnost, slogan je koji je Francuska izabrala za polugodišnje vođenje Unije. Suverenost Europe ključna je formula francuskog predsjedanja koju Macron stalno ponavlja još od govora na Sorbonni 2017. godine.

- Ako bih u jednoj rečenici trebao sažeti cilj ovoga predsjedanja, rekao bih da moramo prijeći iz Europe suradnje unutar naših granica u moćnu Europu u svijetu, potpuno suverenu, slobodnu da bira svoj put i gospodari svojom sudbinom, rekao je Macron na konferenciji za novinare 9. prosinca na kojoj je predstavio prioritet predsjedanja.

Za Macrona suverena Europa prije svega znači sposobnost upravljanja svojim granicama.

Zaštita granica nužan je uvjet za sigurnost Europljana, za suočavanje s migrantskim izazovom i za izbjegavanje situacija poput hibridnog napada Bjelorusije, koja je s Bliskog istoka dovela tisuće migranata i uputila na granice Unije.

Stoga je reforma šengenske pravne stečevine jedan od ključnih ciljeva francuskog predsjedanja. Francuzi žele da reforma šengena i proces odlučivanja o ulasku Hrvatske teku paralelno i žele to dovršiti tijekom svoga predsjedanja.

Pariz želi postići dogovor o reformi šengenskog zakonika u sljedećih šest mjeseci, što nije nerealno jer se ne traži jednoglasnost, nego se odlučuje kvalificiranom većinom u Vijeću EU-a i običnom većinom u Europskom parlamentu, što uvelike smanjuje mogućnost blokade.

Francuzi se, između ostaloga, zauzimaju za uspostavu posebnog tijela koje bi činili ministri unutarnjih poslova i koordinirali bi upravljanje šengenskim prostorom, nešto slično euroskupini, forumu koji okuplja ministre financija zemalja eurozone i koordinira upravljanje pitanjima koje nameće zajednička valuta.

Francuska će u kontekstu zaštite europskih granica pokušati pomaknuti s mrtve točke pregovore o novom migracijskom paktu, o kojem se već godinama neuspješno raspravlja.

Obrana

Drugi element suverene Europe je obrambena politika. Na samitu EU-a u ožujku trebao bi biti donesen Strateški kompas, dokument kojim EU želi povećati stratešku autonomiju u području obrane i sigurnosti, sposobnost i spremnost za djelovanje te za jačanje otpornosti.

Macron kaže da EU treba definirati i zajednički provesti analizu prijetnji s kojima se suočava, da treba biti ambicioznija u obrambenoj industriji i organizirati zajedničke vježbe.

Zapadni Balkan

Treći ključni element suverene Europe prema Macronovu mišljenju je stabilnost i prosperitet neposrednog susjedstva. U tom kontekstu Macron je najavio da će u lipnju biti organizirana konferencija o zapadnom Balkanu, koji je više od susjeda jer se nalazi u srcu Europe.

- Mi danas imamo posebnu odgovornost prema zapadnom Balkanu. Tamo se moramo ponovno angažirati, investirati kako bismo potaknuli ekonomsku integraciju regije, poticali razmjenu među ljudima i kako bismo se borili protiv upletanja, manipulacija što čini nekoliko regionalnih sila koje preko Balkana žele destabilizirati Europu, rekao je Macron.

- Vjerujem da taj posao, koji je politički i ekonomski, znači istinsku suverenističku agendu za našu Europu jer nećemo moći graditi mirnu Europu u sljedećih 50 godina ako zapadni Balkan ostavimo ondje gdje je danas, rekao je.

Afrički kontinent drugi je neposredni susjed koji će biti prioritet francuskog predsjedanja. U veljači u Bruxellesu bit će organiziran samit država članica i institucija EU-a s Afričkom unijom s ciljem da se odnosi s tim kontinentom postave na nove temelje.

Gospodarski rast

Jedan od glavnih francuskih prioriteta bit će iznalaženje novog europskog modela gospodarskog rasta, koji će odrediti kakva će Europa biti na kraju ovoga desetljeća.

To bi trebalo značiti sposobnost EU-a da proizvodi, stvarat bogatstvo i vrhunske inovacije, stvara nova radna mjesta i nove industrijske sektore poput vodika, baterija, poluvodiča.

U ožujku će u Francuskoj biti organiziran izvanredni samit posvećen gospodarstvu i definiranju novog modela gospodarskog rasta za ovo desetljeće.

Macron je najavio da će se francusko predsjedanje baviti i pitanjem vrijednosti, u što uključuje i vladavinu prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!