Francuska spremna na nove mjere u borbi s većim brojem zaraženih

16:11 / 04.12.2021.

Autor: HRT/IMS/Hina/J.L.

Francuska spremna na nove mjere

Francuska spremna na nove mjere

Foto: Mirza Kadic / SHUTTERSTOCK

 Tijekom vikenda u Francuskoj stupaju na snagu nove mjere protiv koronavirusa, uoči sastanka u ponedjeljak na kojemu će se raspravljati o oštrijem nacionalnom odgovoru na sve veći broj zaraženih u zemlji. 

Od ove subote pri ulasku na skijališta bit će obvezna potvrda o cijepljenju, o preboljenju COVID-a ili predočenje negativnog testa te "zdravstvena propusnica".

Svi koji se voze žičarama ili na skijalištima čekaju u redovima, u skladu s novim mjerama moraju nositi maske.

Ovakve se mjere uvode u područjima sa sedmodnevnom incidencijom višom od 200 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Trenutačno sedmodnevna stopa incidencije na razini Francuske iznosi znatno više od 300 novozaraženih.

U okrugu Moselle, koji graniči s Njemačkom, od subote je nošenje maski postalo obvezno i na otvorenom. Pravilo se odnosi na općine s više od 5000 stanovnika u razdoblju od od 6 ujutro do ponoći.

Nakon odluke vlasti prefekture Moselle, čiji je glavni grad Metz, maske se moraju nositi na tržnicama i na božićnim sajmovima te posvuda za vrijeme čekanja u redu.

Mnoštvo ljudi okupljenih na popularnom božićnom sajmu u obližnjem Strasbourgu potaknulo je raspravu gradskih vlasti o tomu jesu li aktualna pravila ondje dovoljno snažna s obzirom na to da se virus vrlo brzo širi i prema Alsaceu, a bolnice već imaju planove za djelovanje u izvanrednim situacijama.

Zbog toga od petka i na božićnom sajmu u Strasbourgu vrijede stroža pravila, a vlada će u ponedjeljak na sastanku u Parizu raspravljati o daljnjim mjerama.

Očekuju se restriktivne mjere koje će se odnositi na veća okupljanja, poput onih na nogometnim utakmicama, a moguće je i ograničenje kapaciteta sjedećih mjesta u kinima i restoranima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!