16:26 / 14.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Francuska ukinula većinu COVID restrikcija

Pariz

Pariz

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

Francuska je u ponedjeljak ukinula većinu covid restrikcija, kao što su obveza nošenja maski na većini javnih mjesta i zabrana necijepljenima da ulaze u barove, restorane i kina.

Odluka je donesena manje od mjesec dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora i u trenutku kada broj novozaraženih ponovno raste pa se neki znanstvenici pitaju popušta li se mjere prerano.

- Možemo disati, rekao je građevinski radnik Jean-Yves Richard, "i osjetiti mirise koje nismo već dosta dugo".

Bankovna djelatnica Virginie de Busschere rekla je da je ukidanje obveze nošenja maski na radnom mjestu olakšanje. "Osjećam se lakše, možemo ponovno vidjeti osmjehe ljudi".

Maske više nisu obvezne u školama, uredima i trgovinama, a ostaju obvezne u bolnicama i u javnom prijevozu.

Više se neće morati ni pokazivati potvrdu o cijepljenju da bi se ušlo u barove, noćne klubove, muzeje, stadione i međugradske vlakove.

Francuska je u nedjelju potvrdila više od 60.000 novozaraženih, trećinu više u odnosu prema tjedan dana prije.

Jean-Francois Delfraissy, čelnik znanstvenog vijeća koje savjetuje vladu o pandemiji, pozvao je na oprez i istaknuo da bi rizične skupine ljudi morale i dalje nositi maske.

- Pandemija još nije završila, rekao je za RTL radio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!