08:14 / 03.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Francuski znanstvenici tvrde da Europu čeka više valova pandemije

-

-

Foto: - / -

Čak i uz djelomična zatvaranja diljem Europe, čija je svrha smanjiti stopu zaraze, novi valovi vjerojatna su pojava sve do razvoja cjepiva, priopćilo je francusko znanstveno vijeće.
Europa riskira nove valove širenja koronavirusa iduće godine, upozoravaju francuski znanstvenici u trenutku dok se kontinent bori sa smrtonosnim drugim valom bolesti COVID-19.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Provjerili smo kako djeluju brzi testovi na koronavirus
➡️ Preminule 34 osobe, 1427 novozaraženih
➡️ Održan prosvjed ispred KB Dubrava

Čak i uz djelomična zatvaranja diljem Europe, čija je svrha smanjiti stopu zaraze, novi valovi vjerojatna su pojava sve do razvoja cjepiva, priopćilo je francusko znanstveno vijeće, tijelo koje čine vrhunski francuski stručnjaci i savjetuju vladu o zdravstvenoj politici. 

Francuska, Engleska, Austrija i Njemačka ovih su dana izdale odredbe o potpunim ili djelomičnim zatvaranjima da bi suzbile nekontrolirano širenje zaraze. 

Drugi val koji upravo bjesni Europom mogao bi jenjati do kraja prosinca ili do početka iduće godine, smatraju francuski stručnjaci. 

- To ovisi o samom virusu, o mjerama koje se će poduzeti i o razini kojom će se mjere poštovati. No sve dok ne bude cjepiva, novi valovi su vrlo izvjesni. Vjerojatno je da mjere, čak i ako budu optimalne, neće spriječiti nove valove do kraja zime i proljeća 2021., kaže francusko vijeće. 

- Vremenske prilike, učinkovitost praćenja kontakata, popuštanje mjera, sve će to imati utjecaja na intenzitet i trajanje valova. Mi ulazimo u fazu upravljanja sukcesivnim valovima pandemije, sve do dolaska cjepiva, zaključili su uz napomenu da valovi ne moraju nužno biti sezonski. 

Nekoliko je mogućih strategija u nošenju sa sukcesivnim valovima zaraze, a francusko tijelo smatra da je za ekonomiju najmanje štetna takozvana "brza intervencija" koja se poduzima čim broj zaraženih prijeđe zadani prag, koji bi za Francusku, primjerice, iznosio 5000 zaraženih dnevno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!