Glasovanje za Europsko stablo godine, iz Hrvatske - hrast lužnjak

14.02.2023.

12:10

Autor: Hina/HRT/A.S.

Glasovanje za Europsko stablo godine

Glasovanje za Europsko stablo godine

Foto: Bernd Wüstneck / PIXSELL/DPA

Do kraja veljače otvoreno je glasovanje za 'Europsko stablo godine', na kojem trinaestu godinu po redu u organizaciji Environmental Partnership Associationa (EPA), sudjeluje šesnaest zemalja, a predstavnik Hrvatske je - hrast lužnjak.

Trenutno su u vodstvu hrast Fabrykant iz Poljske s 29.220 glasova, kolonija stabala jabuka iz Krolevtsija u Ukrajini s 8.481 glasova i hrast obični iz Slovačke sa 7.835 glasova.

Hrvatsku zastupa gorostasni hrast lužnjak iz Drežničkog polja kod Ogulina, star najmanje 250 godina, koji je proglašen stablom godine 2022. na hrvatskom natjecanju.

Hrvatski hrast lužnjak (Quercus robur) natjecateljskog naziva Čarobna šuma, osvojio je prvo mjesto u Hrvatskoj s 2603 glasa, a trenutno je na začelju europskog natjecanja, zajedno s prijedlozima Bugarske, Belgije i Latvije s malo više od tri tisuće glasova.

Za Europsko stablo godine svi građani mogu glasovati putem online stranice do 28. veljače u 23:59:59 sati, a s tim što će ono u zadnjem tjednu biti tajno, što znači da preliminarni zbrojevi glasova neće biti dostupni na web stranici.

Poljski hrast, koji vodi u utrci, jedno je od najizvornijih stabala u toj zemlji i nalazi se u parku Klepacz u Łódźu. Njegova krošnja visoka je 33 metra, a jedan ogranak oblika slova S duži je od 20 metara.

Hrvatski hrast, koji se natječe za Europsko stablo godine, ima više od 250 godina i izdanak je posebne šume hrastova lužnjaka u Drežničkom polju. Šuma se nalazi iznad 440 metara nadmorske visine i s proljeća i na jesen, u polju koje kao magijom postaje jezero, ostaju vidljivi tek vrhovi krošanja najviših stabala hrasta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!