Grčka: booster ili nema pristupa mjestima rezerviranim za cijepljene

15:18 / 09.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Cijepljenje u Thessalonikiju

Cijepljenje u Thessalonikiju

Foto: Alexandros Avramidis / REUTERS

Svi oni koji do 1. veljače ne prime dopunsku ili booster dozu cjepiva protiv COVID-a, u Grčkoj više neće moći pristupiti mjestima rezerviranim za cijepljene osobe, rekao je u nedjelju grčki ministar zdravstva Thanos Plevris.

Od 1. veljače će se svi oni koji nisu primili dopunsku dozu cjepiva protiv koronavirusa, a nakon što je prošlo 7 mjeseci od prethodne, druge doze, smatrati necijepljenima, rekao je Plevris u programu tv Ant1.


- Potvrda će biti valjana i dalje jer je riječ o europskom certifikatu koji vrijedi 9 mjeseci, no te osobe više neće moći koristiti prednosti poput pristupa zatvorenim prostorima rezerviranim za cijepljene osobe, dodao je.


U Grčkoj je dosad protiv COVID-a cijepljeno više od 7 milijuna od ukupno 11 milijuna stanovnika, a više od 3,9 milijuna ljudi primilo je i dopunsku dozu.


Suočena s naglim porastom broja zaraženih varijantom omikron grčka je vlada 29. prosinca najavila niz novih restriktivnih mjera, među kojima se našla i zabrana puštanja glazbe u barovima i restoranima, a sve da bi ograničila izlaske za proslavu Nove godine.


Rad na daljinu u javnom i privatnom sektoru porastao je s 20 posto na 50 posto.


FFP2 maska ili dvije kirurške zaštitne maske, jedna preko druge, postale su obvezne za osoblje ugostiteljskog sektora te za odlazak stanovnika u supermarkete ili vožnju javnim prijevozom.


Od početka pandemije u Grčkoj su evidentirana ukupno 1,489.024 slučaja zaraze koronavirusom.


Atena i Solun, drugi najveći grad u Grčkoj, gdje živi gotovo polovica sveukupnog stanovništva Grčke najpogođeniji su varijantom omikron, kažu vlasti.


Zdravstvene su vlasti 14. prosinca izvijestile o rekordnih 130 smrtnih slučajeva od posljedica covida u 24 sata. Broj svakodnevno evidentiranih smrtnih slučajeva od tada je pao ispod 100.


U subotu je od posljedica COVID-a umrlo 65 ljudi, a u zemlji je dosad zabilježeno 21.328 smrtnih slučajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!